Kursras i Nordic Mining

Nordic Mining-aksjen stupte 20 prosent på nyheten om at Barton Group trekker seg fra avtalen om å kjøpe granat fra Engebøfjellet. Det kan også forsinke gruveprosjektet.

NEDTUR: – Vi må ta dette med fatning og jobbe videre, sier Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum. Foto: Anders Horntvedt

– Dette var en trist beskjed å få, sier Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum.

Ett minutt over midnatt sendte Nordic Mining ut en børsmelding om at amerikanske Barton Group ikke ønsker å være avtager av granatet gruveselskapet har planer om å hente ut av Engebøfjellet. 

Investorene fikk dermed nesten ni timer på seg til å tolke meldingens innhold før Oslo Børs åpnet. Den tiden ble brukt til å fastslå at dette var svært negativt. 

Nordic Mining-aksjen åpnet umiddelbart ned over 20 prosent til 1,95 kroner, og aksjekursen holdt seg rundt det nivået utover ettermiddagen.

– Vi har sett at det har vært endringer i Bartons situasjon i markedet, men det var likevel overraskende at dette ble deres konklusjon. Dette synes vi er kjedelig, fordi Barton har vært engasjert i dette prosjektet i lang tid, sier Fossum.

Viktig aktør

Da Barton Group i november 2017 undertegnet avtalen om å være avtager for en stor del av granatet som finnes i Engebøfjellet, sa Nordic Mining-sjefen til Finansavisen at «dette er en viktig brikke som faller på plass.» 

Det familieeide selskapet, med røtter helt tilbake til 1878, er nemlig ingen hvem som helst i denne bransjen. Ifølge Fossum var det nettopp Barton Group som skapte et marked for granat på 1980- og 1990-tallet gjennom å gjøre det til et industrimineral. 

MULIG FORSINKELSE: Nordic Mining skal etter planen starte opp anleggsarbeidet i Engebøfjellet i løpet av 2020. Det kan nå bli utsatt. Foto: NTB Scanpix

Barton Group er i dag verdens neste største selger av granat, og også verdensledende på vannskjæring, hvor kombinasjonen av høytrykksvann og granat gir et flytende sagblad som kan skjære i det meste. Da avtalen ble undertegnet for drøye to år siden spratt Nordic Mining-aksjen opp over 11 prosent i løpet av to dager.

Barton Group eier dessuten fem prosent av aksjen i Nordic Mining, og bidro også i emisjonen selskapet gjennomførte høsten 2018. Om Bartons videre eierskap i Nordic Mining sier Fossum:

 – Det har vi ikke diskutert på nåværende tidspunkt, men det er slettes ikke sikkert at de fortsetter. Jeg vil imidlertid ikke nå spekulere altfor mye i hva som kommer til å skje.

Kan bli forsinkelser

Nordic Mining la i januar frem den endelig mulighetsstudien for Engebøfjellet, og den viste at prosjektet er svært lønnsomt. Selskapet ser for seg en EBITDA-margin 77 prosent i de første 15 årene av gruvens levetid på 42 år. 

Vi kan ikke utelukke at det som nå har skjedd vil påvirke tidsplanen vår
Ivar S. Fossum, konsernsjef

Investeringskostnadene ble anslått til 311 millioner dollar, med planlagt oppstart av anleggsarbeidet i løpet av 2020. De første driftsinntektene fra prosjektet var ventet i slutten av 2022.

Nå kan denne tidsplanen ryke.

– Vi kan ikke utelukke at det som nå har skjedd vil påvirke tidsplanen vår. Salg og marked er en viktig komponent med tanke på finansieringen av prosjektet, sier Fossum.

Han vil derfor nå intensivere jakten etter nye kjøpere av mineralet.

– Barton skulle ikke ta hele vår produksjon, så vi ville uansett jobbet med å finne én eller flere kjøpere, sier han.

Fortsatt rutilavtale

Engebøfjellet inneholder ikke bare granat, men også store forekomster av rutil. Dette mineralet brukes til å fremstille ren titandioksid, som er et hvitt pulver, som blir brukt som hvitt fargepigment i alt fra maling til iskrem. 

I januar i fjor inngikk Nordic Mining en avtageravtale med et japansk handelshus for en betydelig andel av den kommende rutilproduksjonen. 

– Denne avtalen er ikke like stor som den vi hadde med Barton, men det er en bra avtale, sier Fossum.