Yara varsler utbyttefest

Yara casher inn 9,25 milliarder kroner på eierandelen i Qatar Fertiliser Company. Det kan bety ekstraordinære utbytter eller tilbakekjøp av aksjer.

Publisert 8. mars 2020 kl. 14.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
SELGER: Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara har kvittet seg med eierandelen i Qatar Fertiliser Company. Foto: NTB Scanpix

Søndag morgen meldte Yara om at det vil selge sin andel på 25 prosent av aksjene i Qatar Fertiliser Company til Qatar Petroleum.

Salgssummen er på én milliard dollar, tilsvarende 9,25 milliarder kroner. Ifølge børsmeldingen vurderer gjødselgiganten å se på mulighetene for å utbetale ekstraordinære utbytter og/eller gjøre tilbakekjøp av aksjer, for å oppfylle målet om en belåningsgrad på mellom 1,5 og 2 ganger EBITDA.

Gitt at hele salgsprovenyet blir utbetalt til aksjonærene, vil det utgjøre 34 kroner pr. aksje. Fredag ettermiddag ble Yara-aksjen omsatt for 341,4 kroner.

Flere analytikere har i lang tid ventet at Yara skal bli en utbyttemaskin. I forbindelse med fjerdekvartalspresentasjonen ble det annonsert at selskapet skal betale ut 15 kroner pr. aksje i utbytte senere i år.

Til sammenligning var utbytte i 2019 på 6,50 kroner, men dette var basert på et langt svakere 2018-resultat.

51 års eierskap

Yara har vært på eiersiden i Qatar Fertiliser Company siden 1969 og ifølge selskapet har det verdens største enkeltanlegg for produksjon av urea, som selges til over 20 land.

På anlegget produseres det også ammoniakk, som er en viktig innsatsfaktor i ureaproduksjonen.

– Vi er veldig stolte av vårt samarbeid med Qatar Petroleum og Industries Qatar det siste halve århundret, hvor vi har lyktes med å levere på topp, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i en børsmelding.

Slo forventning

I fjerde kvartal leverte Yara et justert justert driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 525 millioner dollar i fjerde kvartal, mot 424 millioner dollar i samme periode året før.

På forhånd var EBITDA ventet å ende opp på 473 millioner dollar. Resultatet reflekterte høyere marginer og lavere gasskostnader, ifølge Holsether.

«Kontantstrømmen var sterk, med en reduksjon i arbeidskapital med 232 millioner dollar på kvartalsbasis. I sum var kvartalstallene bedre enn ventet», skrev ABG Sundal Collier i en oppdatering etter kvartalspresentasjonen.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 415 kroner.