Tidligere Orkla-sjef Peter A. Ruzicka tjente 16 mill. i fjor

Fire måneders arbeid ga tidligere Orkla-sjef Peter A. Ruzicka en samlet kompensasjon på 16,5 millioner i fjor.

LUKRATIVT: Tidligere konsernsjef Peter A. Ruzicka i Orkla fikk 16,5 millioner kroner i lønn i fjor. Han har også en formue på langt over 100 millioner kroner. Foto: Braastad, Audun

Den 7. mai i fjor gikk Peter A. Ruzicka av som toppsjef i Orkla, etter fem år i stillingen. Årsrapporten til industrikonglomeratet viser at den tidligere konsernsjefen fikk godt betalt. 

I fjor hadde Ruzicka en samlet kompensasjon på snaut 16,5 millioner kroner, hvorav lønn og etterlønn utgjorde 7,8 millioner kroner. Han fikk også utbetalt årsbonus på 1,2 millioner kroner og 7,1 millioner kroner fra bonusbanken.

Peter Ruzicka har vært Stein Erik Hagens høyre hånd siden 1990, da han ble hentet til Rimi-Hagens butikkimperium. Ifølge skattelistene fra 2018 hadde han en formue på i overkant av 116 millioner kroner.

Høy grunnlønn

Tidligere Elkjøp-topp Jaan Ivar Semlitsch tok over jobben som konsernsjef 15 august. Han fikk en samlet godtgjørelse på 3,1 millioner kroner i fjor. Av årsrapporten til Orkla fremkommer det at grunnlønnen hans er på 8 millioner kroner.

Tidligere finansdirektør Jens Bjørn Staff fikk en samlet lønnsekk på 4,9 millioner kroner, hvorav fastlønnen utgjorde 3 millioner kroner. Nå jobber han som konsernsjef i Skagerak Energi.

8 MILL: Konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch har en grunnlønn på 8 millioner kroner. Foto: Iván Kverme

Hvis man ser bort fra konsernsjefen, hadde logistikkdirektør Atle Vidar Nagel Johansen høyest lønn med 6,7 millioner kroner i fjor. Nummer to på listen kommer Terje Andersen, som var fungerende konsernsjef fra mai til august. Han fikk utbetalt snaut 6,6 millioner kroner i fjor.

Resten av konsernledelsen har ifølge årsrapporten en godtgjørelse på mellom 4,4 og 6,3 millioner kroner.

Normal drift

Mange bransjer er hardt rammet av coronaviruset, men hos Orkla går driften foreløpig som normalt, går det frem av årsrapporten. Det har vært få konsekvenser på innkjøpssiden med unntak av noen forsinkelser på produkter fra Kina.

«En forlengelse og/eller eskalering av krisen kan påvirke både tilgang og priser på innkjøp fremover», skriver Orkla.

Der går det frem at det er mer etterspørsel etter varer med lang holdbarhet i en mindre del av Orklas portefølje.

«Forretningsmessige implikasjoner av coronavirusutbruddet er begrenset for Orkla så langt, men konsekvensene fremover vil avhenge av den videre utviklingen av utbruddet», heter det.

Knuser børsen

Mens Oslo Børs' hovedindeks har falt 27 prosent den seneste måneden er Orkla-aksjen bare ned 5 prosent og handles i skrivende stund for 84 kroner. Den siste uken er faktisk aksjen opp nesten 11 prosent og mange anser det som en trygg havn.

Mange analytikere har ansett Orkla-aksjen som dyr i lang tid og ifølge konsensusestimater innhentet av Factset prises selskapet nå til 20 ganger forventet inntjeningen i år.

I forrige uke oppgraderte både DNB Markets og Danske Bank Orkla-aksjen fra salg til «hold».  Førstnevnte meglerhus har et kursmål på 80, mens Danske Bank mener 86 kroner er riktig prising.

Begge meglerhusene forventer at coronaviruset vil ha en begrenset effekt på Orklas virksomhet.

«Forbruk av mat og drikke har vist seg motstandsdyktige under nedgangstider, fordi skandinaviske forbrukere har en tendens til å kutte tilbake på reiser og heller øke forbruket i hjemmet», heter det i DNB Markets' analyse.