Pareto spår kursfest i Norske Skog

– I Norske Skog er det åtte år payback med dagens aksjekurs. Det mener jeg er attraktivt, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen.

GODT LIKT: Alle fem analytikerne som følger Norske Skog og konsernsjef Sven Ombudstvedt har kjøpsanbefaling og et kursmål på minst 50 kroner. Foto: Iván Kverme
Industri

Etter at Norske Skog kom tilbake på Oslo Børs i fjor høst som et nærmest gjeldfritt selskap, har fem analytikere tatt opp dekning av selskapet. Den foreløpig siste er Kenneth Sivertsen i Pareto Securities, som mandag var ute med sin første analyse på selskapet. 

Og som sine fire forgjengere, er også Sivertsen svært positiv til Norske Skog-aksjen. Han har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 50 kroner.

Norske Skog-aksjen ble mandag handlet til 31,30 kroner. Pareto-analytikeren spår dermed en oppside på 60 prosent i aksjen.

– Norske Skog produserer avis- og magasinpapir, og det markedet er ikke veldig positivt. Men selskapet har store muligheter til å konvertere deler av produksjonen til andre produkter, og her kan det ligge store verdier, sier Sivertsen.

– Gode utbytter

Da «gamle» Norske Skog gikk dundrende konkurs på tampen av 2017, var gjelden på over 9 milliarder kroner. I forbindelse med den påfølgende restruktureringen forduftet mesteparten av gjelden, og etter salget av Albury-fabrikken i Australia i fjor høst forsvant så å si resten.

Selv om Norske Skog, som de fleste andre selskapene på Oslo Børs, måtte kutte i sine opprinnelige utbytteplaner da coronaviruset slo til, har konsernsjef Sven Ombudstvedt gjentatte ganger omtalt papirprodusenten som en utbytteaksje.

KJØP: Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen tror Norske Skog-aksjen skal opp 60 prosent. Foto: Iván Kverme

Det samme har også Sivertsen i Pareto kommet frem til:

– Norske Skog har helt klart utfordringer i markedet for publikasjonspapir. Men selskapet har null gjeld og en bra kontantstrøm. Alt ligger til rette for gode utbytter fremover, sier han.

– Det er åtte år payback med dagens aksjekurs, og det mener jeg er attraktivt, legger han til.

Lønnsomme investeringer

I analysen trekker Sivertsen også frem Norske Skogs ambisjon om at 25 prosent av selskapets omsetning i 2022 skal komme fra andre kilder enn papirproduksjon. 

Selskapet har allerede besluttet å investere cirka 700 millioner kroner i et energi­gjenvinningsanlegg i Østerrike, som Sivertsen mener er veldig lønnsom.

Norske Skog-sjefen har dessuten tidligere gått langt i å antyde at selskapet vil starte opp med kartongproduksjon enten i østerrikske Bruck eller franske Golbey, eller begge steder.

«Vi har som mål at EBITDA-marginen for vår kjernevirksomhet skal være over 10 prosent. I kartongmarkedet er marginen i dag på 25 prosent, men det er ikke lenge siden den var på 35 prosent,» sa Ombudstvedt til Finansavisen i vinter.

– Norske Skog har fabrikker som kan bygges og som kan gi selskapet en ny plattform. Kartongpapir er dessuten et voksende marked, sier Sivertsen.

Han trekker frem at Bruck og Golbey ligger sentralt plassert i Europa, noe som gjør disse godt egnet til en slik konvertering.

– Skal man bygge en ny greenfield-fabrikk på 200.000 tonn i dag koster det mellom 400 og 500 millioner euro, mens en konverteringen av en tilsvarende avispapirfabrikk vil koste omtrent en tredel, eller mellom 100 og 150 millioner euro. Det gjør slike konverteringer svært lønnsomme, sier Sivertsen.

Norske Skog legger frem tall for første kvartal torsdag denne uken.