Endúr vil kopiere NRC-suksess

Endúr og Oceano har planer om kraftig vekst langs norskekysten. I løpet av to år skal omsetningen nærme seg 3 milliarder kroner.

SIKTER HØYT: Endúr-sjef Hans Petter Eikeland har en strategi om å vokse gjennom oppkjøp, og skal nå gjøre det sammen med Oceano. Foto: Ivan Kverme
Industri

– Dette er et glimrende utgangspunkt for å starte et konsolideringsløp. Vi er veldig giret, sier Endúr-sjef Han Petter Eikeland.

Endur kan bli en av børsens store vekstselskaper om eierne lykkes i sin satsning.

Gjennom fusjonen med Oceano er målet å flerdoble omsetningen i løpet av få år.

Fredag ble det kjent at styret i børsnoterte Endúr har inngått en intensjonsavtale med aksjonærene i Oceano om en sammenslåing av de to selskapene. Fusjonen gjøres opp med aksjer i Endúr, med et bytteforhold på 50/50.

Nyheten sendte Endur-aksjen opp hele 65 prosent på Oslo Børs fredag, før den falt tilbake 3–4 prosent mandag.

Med på laget er Øivind Horpestad, som var med å bygge opp børssuksessen NRC Group til et milliardforetak. Horpestad er tiltenkt rollen som ny styreleder i Endúr og tror på kjempevekst.

– Planen med Endúr minner veldig om NRC. Målsetningen er å bli Nordens ledende maritime entreprenør innen havner, kai, vind og akvakultur, sier han.

ØYNER VEKST I MARITIM SEKTOR: Øivind Horpestad. Foto: Andreas Klemsdal

Med på laget er også investorer som Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian G. Lundkvist, som i dag sitter som eiere i Oceano.

Maritim sektor

Endúr, med rundt 400 ansatte og en omsetning på 500 millioner kroner, er et resultat av en sammenslåing av restene av Bergen Group og Endúr Fabricom for noen år tilbake. Selskapet leverer blant annet betongflåter for havbruksnæringen, avansert tilkomstteknikk relatert til vedlikeholds- og modifikasjonsarbeid, skipsteknisk vedlikehold og oppgraderinger og vedlikehold av motorer.

Oceano, med rundt 130 ansatte og 300 millioner i omsetning, er et relativt nyetablert selskap bestående av datterselskapene ØPD og Installit. Selskapet leverer marine infrastrukturløsninger som prosjektering og installasjon av sjøledninger og kabler til akvakultur-, vann og avløp- og energisektoren. Rundt 50 prosent av omsetningen er i akvakultursektoren.

Bygget opp NRC

Horpestad etablerte Team Bane i 2011, senere NRC Group, og så at det kom en bølge av investeringer innen bygging og vedlikehold i jernbanesektoren - et marked som var fragmentert.

Etter å ha slukt 16 selskaper over fire år, var NRC blitt arbeidsgiver for nesten 2.500 ansatte med en omsetning på 6 milliarder kroner. På det meste var selskapet priset til 3,7 milliarder kroner på børs.

Da han forlot selskapet i mai i fjor ble han kontaktet av aksjonærer i Oceano, som hadde tanker om å gjøre det samme innen maritim sektor.

MED PÅ EIERSIDEN: Arne Blystad. Foto: Foto: Iván Kverme

Øyner milliardomsetning

I Endúr har de funnet en børsnotert partner som kan være med å danne fundamentet for denne satsingen. Markedet er også der fragmentert og i sterk vekst, ifølge Eikeland og Horpestad.

– Vi vet at det skal bygges ekstremt mye innen oppdrettsanlegg og kaianlegg oppover langs kysten, og vi vil kunne tilby en totalitet, sier Eikeland.

Horpestad tror oppkjøpene blir mange og at omsetningen vil stige raskt.

– I NRC gikk vi fra null til 6 milliarder kroner i omsetning. Vi ser mye av det samme her. Det vil komme mange oppkjøp de kommende årene, sier han.

– I løpet av to år er målet å omsette for 2,5–3 milliarder kroner, legger han til.

De har allerede vært i samtaler med aktuelle selskaper å kjøpe opp.

– De første kan bli en del av oss allerede tidlig i høst.

Vurderer emisjon

Det planlegges en emisjon i Endur for å sikre tilstrekkelig arbeidskapital og for å finansiere videre konsolidering.

Dagens aksjonærer har varslet at de vil tegne seg. Det samme vil styre og ledelse.

– Vi har ikke bestemt hvor mye eller når vi skal hente inn kapital, men det er noe vi vurderer i disse dager. De eksisterende aksjonærer har vist stor interesse og blir med videre, sier Horpestad.

Han regner med at oppkjøpene i stor grad vil bli gjort opp i form av aksjer i Endùr – en modell som også ble brukt ved oppbyggingen av NRC.

– Vi ønsker at eierne i de nye selskapene som kommer inn skal være med videre, sier han.

De to selskapene gjennomfører nå en gjensidig selskapsgjennomgang (due diligence), og fusjonen ventes sluttført i tredje kvartal.

Endùr

  • Et resultat av restene av Bergen Group som fusjonerte med Endúr Holding i 2018.
  • Leverer produkter, tjenester og løsninger innenfor akvakultur, energi og industri og maritim service.
  • Omsatte for 500 millioner kroner i 2019, men fikk et underskudd på 10 millioner kroner.
  • Ledes av Hans Petter Eikeland.
  • Notert på Oslo Børs med en børsverdi på 250 millioner kroner.