Norske Skog – En uslepen ESG-diamant?

Glem kjedelig papirproduksjon og masse gjeld. Nå skal Norske Skog bli en utbyttemaskin, og Pareto Securities tror at bærekraftig emballasje kan være med på å skape et ESG-eventyr.

KARTONGPRODUKSJON: Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog har tidligere gått langt i å antyde at selskapet vil starte opp med kartongproduksjon enten i østerrikske Bruck eller franske Golbey, eller begge steder. Foto: Iván Kverme
Industri

I fjor høst debuterte Norske Skog på Oslo Børs, dog i en annen forpakning enn på slutten av 2017, da selskapet gikk dundrende konkurs med en gjeld på over 9 milliarder kroner.

Nå er selskapet gjeldfritt og er klar for å pøse ut utbytte til selskapets aksjonærer, med en direkteavkastning på over 10 prosent de neste årene.

Blant analytikerne er det bare optimisme å spore, og fem av fem meglerhus har en kjøpsanbefaling. Nylig tok Kenneth Sivertsen i Pareto Securities opp dekning på aksjen, og han har satt et kursmål på 45 kroner.

Fredag ble Norske Skog-aksjen omsatt for 31,60 kroner, noe som betyr at Sivertsen ser en oppside på i overkant av 42 prosent.

– En grønn veksthistorie

I en kvartalsvis oppdatering sendt ut fredag har Pareto Securites-analytikeren følgende overskrift: «Bærekraftig emballasje som gir vekst».

Selv om de fleste forbinder Norske Skog med avis- og magasinpapir, er det ikke her de store verdiene ligger, skal man tro Kenneth Sivertsen.

«Vår positive syn på Norske Skog er mer knyttet til nye tiltak, som for eksempel produksjon av bærekraftig emballasje og ikke-papirprodukter. Den gamle papirvirksomheten vil kunne være med å finansiere en grønn veksthistorie som varer i mer enn et tiår», skriver han i analysen.

BULL: Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på Norske Skog med kursmål på 45 kroner. Foto: Ivan Kverme

Ambisjonen til Norske Skog er at 25 prosent av omsetningen i 2022 skal komme fra andre kilder enn papirproduksjon. Selskapet har allerede besluttet å investere cirka 700 millioner kroner i et energi-gjenvinningsanlegg i Østerrike.

Og slikt elsker investorene. Når det snakkes om grønne aksjer på Oslo Børs er det gjerne NEL, Tomra, Scatec Solar, Vow, Bonheur og Quantafuel som blir trukket frem. Er trauste Norske Skog den neste ESG-aksjen som vil komme på alle investorers lepper?

Lav prising

Pareto Securities' kursmål impliserer en prising på 10,8 ganger forventet inntjening i 2021. Det er ikke skremmende dyrt i dagens marked og det kan tilsynelatende virke som om det ikke er priset inn store grønne fremtidsverdier i aksjen.

I 2021 forventer meglerhuset at Norske Skog skal generere et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på én milliard kroner og av omsetning på over 10 milliarder kroner. Selskapet prises nå til 2,6 milliarder kroner på Oslo Børs.

Norske Skog-sjefen har tidligere gått langt i å antyde at selskapet vil starte opp med kartongproduksjon enten i østerrikske Bruck eller franske Golbey, eller begge steder.

«Vi har som mål at EBITDA-marginen for vår kjernevirksomhet skal være over 10 prosent. I kartongmarkedet er marginen i dag på 25 prosent, men det er ikke lenge siden den var på 35 prosent,» sa Ombudstvedt til Finansavisen i vinter.

– En god inngang

I oppdateringen skriver Sivertsen at andre kvartal vil bli påvirket av coronapandemien og redusert levering av avis- og magasinpapir. 

Han forventer at den justerte EBITDA'en vil komme inn på 100 millioner kroner i andre kvartal, ned fra 353 millioner i samme periode i fjor.

«Vi tror at inntjeningsfallet i 2020 kan være en god mulighet til å få en god inngang i aksjen», skriver analytikeren.

norske skog
pareto securities
kenneth sivertsen
Nyheter
Industri
Børs