Ny konkursfare i Kleven

Eieren av Kleven, kroatiske DIV Group, vil forhandle med bankene for å unngå at verftet slås konkurs.

USIKKER FREMTID: Bankene skal ha terminert låneavtalene med verftet Kleven. Foto: NTB scanpix
Industri

I 2017 havnet Kleven verft i økonomiske problemer og måtte reddes av Hurtigruten.

I fjor besluttet Hurtigruten å trekke seg ut som eiere, og i januar kom den nye redningsplanken seilende; kroatiske DIV Group. 

Nå står verftet i Ulsteinvik igjen på skjelvende ben.

Terminerte låneavtaler

Ifølge Nett.no har bankene terminert låneavtalene med verftet, og alle Klevens kontoer skal være fryst.

Eieren av DIV Group, Tomislav Debeljak, advarer i en melding til nettstedet at det kan gå mot konkurs dersom det ikke oppnås enighet med bankene innen utgangen av måneden. 

Bankene skal være på jakt etter nye eiere, mens Debeljak er på vei til Norge for å løse krisen, ifølge Nett.no.

Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) har garantert for lån til Kleven, men skriver i en epost til Finansavisen at de ikke kommenterer løpende garantisaker.

Har samme mål som før

Johan Wilskow, talsmann i DIV Group, skriver i en epost til NRK at selskapets mål er det samme som da Kleven ble kjøpt tidligere i år.

«Som var å ha Kleven i vår portefølje som ett av mange vellykkede verft».

Før DIV Group overtok Kleven, ble det hevdet at den kroatiske verftsgruppen hadde økonomiske problemer. Ifølge NRK mener Wilskow at långiverne har trukket tilbake lånene på grunn av det han kaller «usanne anklager om selskapets soliditet».

Ledelsen ut

I mai ble det kjent at Ola Beinnes-Fosse valgte å gi seg som finansdirektør i Kleven. Det var tilsynelatende en udramatisk avgang.

– Nå som Kleven er restrukturert finansielt og solgt videre til en stor internasjonal industriell aktør, føler jeg at jobben jeg var satt til å gjøre i Kleven er gjort, uttalte han.

Nå har også konsernsjef Kjetil Bollestad forsvunnet ut verftsportene. Bollestad sier til Nett.no at han fikk beskjed om at det ikke var bruk for ham lenger.

verft
kleven verft
div group
giek
Nyheter
Industri
Børs