Rekordkvartal i Borregaard

Borregaard reddes av Antibac og svak krone.

STENGT NED: Produksjonsstansen i Sør-Afrika er en nedtur for Borregaard i et godt kvartal. IR-direktør Jørn Syversen (t.v.), adm. direktør Per A. Sørlie og finansdirektør Per Bjarne Lyngstad.  Foto: Iván Kverme
Industri

– Vi er fornøyde med gruppens sterke prestasjon og måten organisasjonen vår har håndtert en krevende periode med store forstyrrelser for driften vår, sier adm. direktør Per A. Sørlie.

Borregaard

(Mill. kr)2. kv./202. kv./19
Driftsinntekter1.3581.340
Driftsresultater152162
Resultat før skatt133140
Resultat etter skatt85107

På tross av kun 1 prosent vekst i inntektene, kan Borregaard vise til rekordhøy EBITDA på 361 millioner kroner, 27,6 prosent høyere enn i fjor. Veksten er drevet av en attraktiv produktmiks, svak krone og lave energi- og tømmerkostnader. Driftsresultatet påvirkes derimot negativt av kostnader og nedskrivninger knyttet til stans i produksjonen i Sør-Afrika og er redusert sammenlignet med i fjor.

Markedet reagerer svært positivt på tallene, torsdag ettermiddag var aksjen opp 10,6 prosent. Med en rekordhøy EBITDA er ikke Handelsbankens analysesjef Anne Gjøen overrasket.

– TRYGG CORONA-HAVN: Handelsbankens analysesjef Anne Gjøen. Foto: Iván Kverme

– Jeg er heller forundret over at utviklingen var så svak i forkant. Svekkelsen kan ha kommet av at investorer har fryktet kronestyrkingen og lagt stor vekt på det. Noen investorer har fryktet at det skulle være betydelig verre, men selskapet leverer en fantastisk EBITDA i alle segmentene. Det var på forhånd kjent at salgsvolumene var reduserte, men produktmiksen overrasket positivt, sier hun.

Redusert salgsvolum

På tross av at salgsvolumene har falt i de to største av deres tre segmenter, klarer faktisk Borregaard å oppnå 1 prosent økning i inntekter og betydelig høyere marginer. 

– Produktmiksen har skiftet i favør av produkter som er spesialiserte og har høyere margin, sier Sørlie under kvartalspresentasjonen.

Den største relative resultatveksten er i Fine Chemicals-segmentet, det er primært rettet mot farmasi.

– Veksten i Fine Chemicals er drevet av bioetanol til bruk i desinfeksjonsmidler. Dette markedet virker nå til å ha passert toppen, sier Sørlie.

Mer moderate fremtidsutsikter

Borregaard benytter også anledningen til å oppdatere guidingen for 2020. 

– Guidingen fremover er noe mer moderat. Det meldes om redusert etterspørsel fra noen kunder, og Fine Chemicals vil nok bevege seg tilbake til normalnivået nå som Antibac-toppen er passert. En positiv overraskelse var derimot at tømmerkostnadene forventes å være redusert med 25 millioner neste halvår. Dette var nytt for markedet, forteller Gjøen.

Aksjen prises nå ifølge Infront på nesten 26 ganger estimert inntjening i 2020. 

– Hva tenker du om de høye multiplene aksjen prises på?

– Borregaard er et av verdens ledende bærekraft-selskaper og har en global, bred kundebase. Dette setter investorene pris på, svarer Gjøen.

Borregaard

  • Industrikonsern med hovedkontor i Sarpsborg. 
  • Produserer biokjemikalier basert på tømmer. 
  • Adm. direktør er Per A. Sørlie. 
  • Fikk nåværende selskapsform etter at konsernet ble skilt ut av Orkla og notert på Oslo Børs høsten 2012. 
  • Største aksjonær er NN Group N.V.
borregaard
per a sørlie
Nyheter
Industri
Børs