«Milliardeventyret» Agrinos i ruiner

Totalt er det blitt pøst inn 1,5 milliarder kroner inn i Agrinos og tidligere i år ble det hentet friske penger. Nå er selskapet konkurs med 198 millioner kroner i gjeld.

FIASKO: Gjødseltilskuddet fra Agrinos har ikke fått verdens bønder til å hamstre fra en ny leverandør. Nå er selskapet konkurs. Foto: Diamond Edition
Industri

Det norske gjødseltilskuddselskapet Agrinos har vært en vandrende katastrofe for aksjonærene, og totalt er det blitt spyttet inn 1,5 milliarder kroner.

Fredag var imidlertid moroa over og selskapet har meldt oppbud ved Oslo Byfogdembete, hvor Ellen Schult Ulriksen er blitt utnevnt til bostyrer.

– Det fremkommer av oppbudsbegjæringen selskapet har inngitt at den samlede gjelden utgjør 198 millioner kroner. Vi har oppfattet at dette primært er aksjonærlån og at selskapet i praksis ikke har ekstern gjeld. Vi arbeider nå med å få en oversikt over selskapet, dets virksomhet og verdier. Den operasjonelle driften skjer i selskapets datterselskaper i henholdsvis USA, Asia og Europa, sier Ellen Schult Ulriksen til Finansavisen.

Hentet nylig penger

Tidligere i år gikk selskapet tom for penger, og på ny måtte storaksjonærene Morten Bergesen og utenlandske Manor Investment hoste opp friske midler.

De to spyttet inn 26 millioner kroner i kapital og det ble konvertert gjeld på 182 millioner kroner, som gjorde selskapet gjeldfritt. Refinansieringen ble gjort til 25 øre, noe som priset selskapet til 66 millioner kroner.

Tilbake i 2012 ble det gjort emisjoner på opp mot 50 kroner pr. aksje, og Oslo Børs var i sikte. Siden den tid er kursen ned 99,5 prosent og mange småsparere er blitt flådd levende på veien ned.

TUNGT: Morten Bergesen har tapt stort på investeringen i Agrinos. Foto: Privat

Selv om teknologien til Agrinos har vist seg å virke, har det vært vanskelig å få innpass i et stort verdensmarked.

«Dette har vært et langt og tungt engasjement finansielt, men sånn er det av og til når man driver investeringer. Grunnen til at vi fremdeles er aksjonær og har støttet selskapet - til tross av at det har slitt med å lykkes med den kommersielle strategien - er fordi det har en sterk teknologisk plattform», uttalte Morten Bergesen til Finansavisen i midten av juni.

Agrinos ble startet opp i 2009 av de tre gründerne Karl Rochin, Aaron Powers og Kjetil Bøhn.

agrinos
Nyheter
Landbruk
Industri