Quantafuel investerer 100 millioner i Kristiansund

Quantafuels første norske anlegg for gjenvinning av plast havner i Kristiansund. Prislappen på fabrikken er antatt å bli rundt 100 millioner kroner. 

SNART I GANG: Quantafuels nye fabrikk i Danmark settes snart i produksjon. Nå skal selskapet også bruke 100 millioner kroner på et anlegg i Kristiansund. Foto: Quantafuel
Industri

Tirsdag morgen kom meldingen om at Quantafuel kjøper 49 prosent av aksjene i Replast, som er et relativt nytt selskap som driver med mekanisk sortering av plast. Hvor mye aksjene er kjøpt for vil ikke Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn ut med, men planene er å kombinere selskapenes to teknologier:

– Når man driver med mekanisk sortering, klarer man å ta enkelte palstdeler, mens andre deler er mer krevende. Vi skal derfor sette opp en kjemisk linje med en kapasitet på 10.000 tonn ved siden av deres linje. Det som går enkelt å sortere mekanisk tar de, og resten tar vi i vårt anlegg, sier han, og legger til:

– Den kombinasjonen gjør at det samlede anlegget vil ha verdens høyeste utnyttelsesgrad på sortering og gjenvinning av plast.

Nok penger

Quantafuel har brukt flere år på å utvikle en teknologi som omdanner plastavfall til enten nafta, diesel eller marine gas oil (MGO). Nafta kan brukes av petrokjemisk industri til å produsere plast, mens dieselen og MGO-en kan brukes til henholdsvis veitransport og skipsfart.

EFFEKTIVT: Anlegget i Kristiansund vil ha verdens høyeste utnyttelsesgrad på sortering og gjenvinning av plast, ifølge Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn. Foto: Quantafuel

Den første fabrikken selskapet bygger ligger i danske Skive, og vil komme i produksjon i løpet av kort tid. Fabrikken var opprinnelig budsjettert til å koste rundt 250 millioner kroner, men etter flere forsinkelser og kostnadsoverskridelser vil den endelige prislappen trolig bli på cirka 470 millioner kroner.

Den nye fabrikken i Kristiansund vil ha en produksjonskapasitet på det halve av den danske, og trolig koste rundt 100 millioner kroner å bygge, hevder Bøhn.

– Hvordan skal investeringen finansieres?

– Jeg regner med at det blir gjennom å ta opp en del gjeld og resten med egenkapital. Vi hentet rett før sommeren 250 millioner kroner fra Kirkbi, så vi har nok penger til denne investeringen.

Kirkbi er investeringsselskapet til Kirk Kristiansen-familien som eier Lego-konsernet.

– Dessuten har vi jo tenkt å gå på børs om ikke så lenge. I den forbindelse er det også mulig at vi heter inn litt ekstra penger, sier Bøhn.

Flere norske investeringer

Ifølge børsmeldingen er Replasts og Quantafuels ambisjoner i Kristiansund å gradvis bygge ut en total prosesseringskapasitet på mellom 20.000 og 30.000 tonn pr. år i løpet av de neste 18 månedene.

– Grunnen til at vår første, norske investering skjer i Kristiansund er at Replast allerede har konsesjon og en bra tomt på kaia til oss. Alt er på plass slik at vi bare kan begynne å bygge anlegget, sier Bøhn.

– Det er også naturlig for oss å se på andre lokasjoner i Norge. Anlegget i Kristiansund vil derfor tjene som en modell for å sette opp tre–fire andre slike anlegg for å dekke en større andel av det norske markedet.

Tyske BASF er nest største aksjonær i Quantafuel, og hele selskapets produksjon i den danske fabrikken vil gå til kjemigiganten for produksjon av plast. Også anlegget i Kristiansund vil levere produkter til ny plastproduksjon.

– Denne investeringen gjøres i samarbeid og forståelse med BASF, sier Bøhn.

Tirsdag ettermiddag var Quantafuel-aksjen, som er notert på Merkur Market, opp 5,7 prosent til 28 kroner. Etter en oppgang på over 60 prosent i år prises selskapet til 3,5 milliarder kroner. 

quantafuel
kjetil bøhn
Nyheter
Industri
Børs