Trapper opp Asia-satsingen

Hexagon-aksjen oppturen fortsetter etter at selskapet sikret seg en stor hydrogenkontrakt i Nordøst-Asia. Nå skal skal selskapets hydrogensatsing i Asia bli enda sterkere.

HEVER LISTEN: – Vi vil nå etter alt å dømme trappe opp vår forretningsutvikling i Asia og øke vårt totale ambisjonsnivå for Purus, sier Hexagon-sjef Jon Erik Engeset. Foto: Iván Kverme
Industri

– Dette er en viktig kontrakt for oss, og den bekrefter det vi har sagt en stund om at vi skal ha betydelig vekst i dette området i årene som kommer, sier konsernsjef Jon Erik Engeset i Hexagon

Gasstankprodusenten meldte rett før børsen åpnet torsdag at datterselskapet Hexagon Purus har vunnet en kontrakt med en nordøst-asiatisk bilprodusent. Selskapet skal levere komposittanker til en en ny hydrogendrevet SUV til en verdi av 25 millioner euro, eller over 260 millioner kroner med dagens valutakurs.

Leveransen vil starte i 2022, og strekke seg over to år.

– Vi har hatt et strategisk ønske om å komme inn i Nordøst-Asia, og dette er det første store kundeforholdet vi har fått etablert der. Dette er en kunde vi har snakket med i flere år, sier Engeset.

Trapper opp

Da Finansavisen snakket med Hexagon-sjefen i forbindelse med andrekvartalstallene, sa han at det underliggende ser bedre ut enn noensinne.

De seneste månedene har det også rent inn med positive meldinger fra hydrogensegmentet. I mai kom nyheten om at Hexagon og kinesiske CIMC Enric har planer om å inngå et joint venture med tanke på å kapre det kinesiske markedet for hydrogendrevne kjøretøy.

I begynnelsen av juni fikk Purus en liten kontrakt med Toyota Motor North America. I midten av juli fikk selskapet en kontrakt på 4,5 millioner dollar med en hydrogendistributør.

Noen dager senere fikk selskapet 24 millioner kroner i forskningsmidler fra Det amerikanske energidepartementet, mens en romfartskontrakt på nesten 50 millioner kroner ble vunnet i slutten av juli.

Purus er imidlertid fortsatt i en oppbyggingsfase hvor det brenner penger. I fjor endte Purus driftsresultat på minus 81 millioner kroner. Engeset har i lang tid sagt at hydrogenvirksomheten skal gå med overskudd først i 2024. Det gjelder fortsatt.

– Vi vil nå etter alt å dømme trappe opp vår forretningsutvikling i Asia og øke vårt totale ambisjonsnivå for Purus, som for øvrig ligger vesentlig høyere enn det analytikerne har tatt inn i sine modeller. Dette vil trekke en del ressurser. Jeg opprettholder derfor antagelsen om break-even i 2024, med gradvis økende lønnsomhet i de etterfølgende årene, sier han.

Ny bestenotering

Denne nye kontrakten er samtidig et lite plaster på såret for en hydrogenkontrakt på mellom 400 og 600 millioner kroner som ble kansellert i fjor sommer, og en syvårig utviklingskontrakt som bilprodusenten til en verdi av mellom 120 og 150 millioner som ble kansellert i januar.

– Begrunnelsen for at de andre stoppet programmene sine var at de så at hydrogen hadde større konkurransekraft på de litt tyngre modellene. Denne kontrakten er for en SUV, mens de andre var for mindre kjøretøy, sier Engeset.

Da meldingen om kanselleringen av kontrakten i januar kom, stupte Hexagon-aksjen umiddelbart 16 prosent. Aksjen hentet seg inn i løpet av dagen, men endte likevel ned over 5 prosent.

Torsdag ble Hexagon-aksjen på sitt høyeste handlet til 52 kroner. Utover ettermiddagen falt den litt tilbake og et par timer før børsen stengte lå kursen på 49,26 kroner, opp 0,5 prosent.

Store tall kommer

Tidligere denne uken ble det kjent at Hexagon rendyrker datterselskapet Purus til et rent hydrogenselskap. Spesielt meglerhuset Carnegie har tatt til ordet for å skille ut Purus i et eget selskap for å dra nytte av den luftige prisingen en del hydrogenselskaper, med norske NEL i spissen, har.

Til E24 sa styreleder Knut Flakk nylig at Hexagon har et prispotensial som ennå ikke er oppnådd, og at en deling kan prise selskapet høyere. 

I den seneste analysen til Carnegie spår analytiker Mikkel Nyholt-Smedseng at Hexagon Purus i år vil oppnå salgsinntekter på 250 millioner kroner. Toårskontrakten Hexagon nå har vunnet er med andre ord omtrent like stor som årets omsetning trolig blir.

– Vi ser at veksten starter nå, og den vil skyte fart fra 2024. Det er fortsatt noen år til de store tallene for alvor kommer, sier Engeset.


hexagon
jon erik engeset
hydrogen
Nyheter
Industri
Børs