Tapssmell for eksportprisvinner

Cambi ble i fjor kåret til årets norske eksportbedrift. Det ble også underskudd og den verste omsetningssmellen på seks år.

PRISVINNER: Statsminister Erna Solberg (H) og Cambi-sjef Per Lillebø på besøk til Cambis avløpsrenseanlegg i Beijing. Biogassanlegget renser kloakk og slam for omlag 20 millioner innbyggere.  Foto: NTB Scanpix
Industri

I nærvær av en fullsatt sal fikk Cambi-sjef Per Audun Lillebø for halvannet år siden både blomsterbukett og diplom som årets eksportbedrift.

Da fikk selskapet eksportprisen, som ble delt ut på den årlige Eksportkonferansen i Oslo.

70 selskaper fra forskjellige bransjer fra hele landet var nominert til prisen, og juryen la vekt på at Cambis løsninger for kloakkrensing er avgjørende for en miljøriktig og bærekraftig utvikling.

Underskudd og smell

Riktignok ga fjoråret heder og ære, men det ble også underskudd og en kraftig reduksjon i omsetningen.

Selskapet leverte sitt første negative resultat siden 2013. Seks år var det også gått siden omsetningen fikk seg en like stygg smell.

Finansdirektør Eirik Fadnes opplyser at inntektsfallet hovedsakelig skyldes forskyvninger i ordreinngang fra nye prosjekter. Det skal ha blitt utløst av forsinkelser i investeringsbeslutninger i enkelte byer.

BYR PÅ RØDE TALL: Finansdirektør Eirik Fadnes. Foto: Cambi

– Til tross for utfordringene med forsinkelser, har vi ikke erfart at prosjekter kanselleres, understreker han.

– Veldig hyggelig

Cambi har blant annet levert rensesystemene til storbyer som Beijing og London. Det første anlegget selskapet var på Hamar, og de påfølgende kontraktene kom i Danmark og i England.

– Hadde det ikke vært for eksportmarkedet, hadde vi aldri klart oss. Jeg synes jo vi er en god representant for eksportbransjen i Norge, uttalte Cambi-sjef Per Audun Lillebø etter prisutdelingen fjor.

Cambi

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter280,6393,0
Driftsresultat−5,727,1
Resultat før skatt−18,829,1
Årsresultat−17,020,5

Eiere: Per Audun Lillebø (68,5 %), Awilhelmsen Capital Holdings (27,4 %), andre (4,2 %).

Finansavisen har de seneste tre årene vært mediepartner for prisen. Det innebærer at vi har presentert kandidatene til pris og dekket kåringen.

Eksportprisen for 2020 skulle egentlig ha vært delt ut i mars. Arrangementet ble utsatt på grunn av coronapandemien, og prisvinneren er fortsatt ikke kunngjort.

– Hvilke konkrete effekter fikk dere av eksportpris-tittelen?

– Det var en veldig hyggelig anerkjennelse for den utviklingen Cambi har hatt de siste tiårene. Effekten ser vi i hovedsak nasjonalt, svarer Fadnes, og nevner støtte fra norske aktører til utvikling og gjennomføring av prosjekter internasjonalt.

SPLITTER NYTT: Cambi-anlegg i Virginia Beach. Det er det første av sitt slag i USA, og ble tatt i bruk av Hampton Roads Sanitation District (HRSD) i juni 2020. Foto: Cambi

Produserer i Storbritannia

Frem til nylig har Cambis forretningsmodell gått ut på å produsere og selge utstyr til slambehandling. Utstyret produseres ved selskapets fabrikk utenfor Manchester.

Sluttkundene er i sin tur kommunale renseanlegg.

STORMENDE JUBEL: Cambi ble fjorårets eksportprisvinner. Fra venstre John G. Bernander, Cambi-sjef Per Lillebø og daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Thomas Eckhoff

I IT-verdenen er «software as a service» blitt en sterk trend de seneste årene. Cambis variant av dette er å forsøke å øke de attraktive repeterende inntektene.

Selskapet ser stadig etter kunder som er interessert i en forretningsmodell der Cambi designer, bygger, eier og drifter anleggene. Problemet har imidlertid vært at det offentlige i mange land fortsatt vil kjøpe, eie og drifte det de setter ut på anbud.

Kontrakter for 300 mill.

Selv om setningen sank med 7 prosent i fjor, økte imidlertid inntektene fra det bedriften kaller services-segmentet, som vil si oppgraderinger av eksisterende anlegg, reservedelssalg og konsulentbistand.

– Services-segmentet er en viktig del av strategien vår for å sikre repeterende inntekter fra den store installerte basen på 70 anlegg. Segmentet hadde en sterk omsetningsvekst på 24 prosent i 2019 sammenlignet med året før, påpeker Fadnes.

HAR KUNDER I ØST OG VEST: Cambi har levert rensesystemer til storbyer som Beijing og London. Det første anlegget var på Hamar, og de påfølgende kontraktene kom i Danmark og i England. Foto: Cambi

Fadnes er optimistisk på selskapets vegne.

– Vi opplever solid utvikling i anbudsaktiviteten i første halvår, til tross for en del covid-relaterte utfordringer, som utsettelser av bystyremøter for godkjenning av nye prosjekter i mars og april. Frem til utgangen av juni hadde vi sikret fem større kontrakter med en total ordreverdi på i overkant av 300 millioner kroner, påpeker han.