DNB Markets: Aksjen kan stige 650 prosent

Solen skinner på Quantafuel-aksjonærene om dagen. Fortsetter godværet for selskapet, spår DNB Markets at aksjen kan løfte seg fra 60 til 427 kroner.

BRA ÅR: Med en oppgang på nesten 270 prosent siden årsskiftet, er Quantafuel børsens tredje beste aksje i år. Her konsernsjef Kjetil Bøhn. Foto: Quantafuel
Industri

Quantafuel er en av de store børsvinnerne så langt i 2020. Tirsdag ettermiddag var aksjen opp nye 10 prosent, til 60,50 kroner, noe som gir en kursoppgang på imponerende nesten 250 prosent siden årsskiftet.

Men det stopper ikke der, ifølge DNB Markets. I en ny analyse jekkes kursmålet opp til 84 kroner, mot tidligere 23,10 kroner.

Ifølge analytiker Jørgen Lian ligger det konservative forventninger bak det nye kursmålet. I et litt mer optimistisk bull-scenario, spår han at aksjen kan stige 153 prosent til 139 kroner. Og hvis absolutt alt går selskapets vei, slik som i blue sky-scenario, er det rimelig å anta at Quantafuel-aksjen vil stige til 427 kroner.

Det betyr isåfall at aksjen skal opp ytterligere 650 prosent, skriver han i analysen.

Industriell utrulling

Da Quantafuel ble etablert i 2014, hadde gründerne allerede i flere år jobbet med å utvikle en ny kjemisk prosess for omdanning plastavfall til enten nafta, diesel eller marine gas oil (MGO). 

Nå skal den nye teknologien prøves ut i selskapets første fabrikk i danske Skive. Produksjonsstart er om noen få uker, etter en forsinkelse på minst 1,5 år, samt at byggekostnadene har steget fra opprinnelig 220 millioner kroner til nesten 470 millioner.

«Skive-fabrikken er bare et første lite steg på en industriell utrulling. Vår strategi er å bygge ut dette i stor skala,» sa konsernsjef Kjetil Bøhn til Finansavisen nylig.

Da Bøhn presenterte andrekvartalstallene i slutten av august, avslørte han at selskapets andre fabrikk også vil ligge i Danmark, og at den vil ha en produksjonskapasitet som er fire ganger større enn Skive-fabrikken. 

I august kjøpte også Quantafuel 49 prosent av aksjene i Kristiansund-selskapet Replast, og planlegger et anlegget der på 10.000 tonn.

11 fabrikker

I analysen til Lian legges det opp til at Quantafuel i løpet av de neste drøye fem årene vil ha elleve fabrikker i produksjon. De siste åtte anleggene vil alle ha en kapasitet på 100.000 tonn. 

Ifølge Lian vil det bli vedtatt bygging av to fabrikker i året, mens byggetiden er 18 måneder.

I 2022 anslår analytikeren at Quantafuel vil ha full produksjon fra Skive-fabrikken, Kristiansund-fabrikken og den andre fabrikken i Danmark, samt et halvt år med en 100.000-tonns fabrikk, og at det vil generere et resultat før skatt på 511 millioner kroner.

Dette resultatet vil komme fra en produksjon på cirka 200.000 tonn, mens Lian spår at produksjonen i 2026 vil være på 900.000 tonn.

Bøhn i Quantafuel har tidligere uttalt at de nye fabrikkene skal bygges i et 50/50-eierskap med en partner, og at det i første omgang vil være naturlig å spørre Vitol, BASF og Kirkbi, som er  tunge på eiersiden.

Sammen med Vitol, som er verdens største energitrader, planlegger Quantafuel to anlegg rundt Antwerpen og Amsterdam. I Tyskland er den naturlig at det gjøres investeringer med kjemigiganten BASF, mens Kirkbi, som er investeringsselskapet til Kirk Kristiansen-familien som eier Lego-konsernet, trolig vil være med på noen av de andre etableringene.

80 millioner dollar

Quantafuel er i dag notert på Merkur Market, men Bøhn har tidligere sagt at målet er å søke seg over til Oslo Børs rundt årsskiftet.

«I den forbindelse er det også mulig at vi heter inn litt ekstra penger,» sa han til Finansavisen for én måned siden.

DNB Markets spår at Quantafuel vil hente rundt 80 millioner dollar, til en kurs på 50 kroner. Det vil isåfall bety en rabatt på over 15 prosent. 

Det virker lite sannsynlig at emisjonskursen blir såpass lav, gitt at det midt på dagen tirsdag var omsatt Quantafuel-aksjer for nesten 200 millioner kroner til langt høyere kurs.

quantafuel
kjetil bøhn
dnb markets
Nyheter
Industri
Børs