Rask dobling i Quantafuel

Quantafuel-aksjen har doblet seg på to uker. Onsdag føk aksjen til himmels på meldingen om at fabrikken i Danmark har begynt å produsere olje. 

FESTEN FORTSETTER: Markedsverdien til Quantafuel har økt med 4,7 milliarder kroner i løpet av to uker. Her ved konsernsjef Kjetil Bøhn. Foto: Quantafuel
Industri

27. august 2020: Quantafuel legger frem andrekvartalstallene, og konsernsjef Kjetil Bøhn sier blant annet at deres første fabrikk i danske Skive trolig vil komme i drift i løpet av et par uker. 

Aksjen stiger samme dag 11,2 prosent til 37,70 kroner.

9. september 2020: Quantafuel sender før børsen åpner ut en melding om at fabrikken i Skive har hatt en vellykket oppstart, og at den første oljen har kommet ut av anlegget.

Det setter fyr på Quantafuel-aksjen, som ved 14-tiden var mest omsatt på Oslo Børs med 330 millioner kroner. På det meste var aksjen opp 25 prosent til 75 kroner, noe som betyr at aksjen har doblet seg i verdi på to uker. Siden begynnelsen av august har aksjen steget over 200 prosent.

Etter onsdagens hallelujastemning på børsen prises Quantafuel, som skal omgjøre plastavfall til enten nafta, diesel eller marine gas oil (MGO), til 9,4 milliarder kroner. 

Et halvt døgn

– Det har vært noen slitsomme, men også hyggelige dager i det siste. Dette er et stort skritt for oss, sier konsernsjef Kjetil Bøhn i Quantafuel. 

Vi kjørte linjen i mange timer i strekk, og produsert mange hundre liter. Det er vi kjempefornøyd med
Kjetil Bøhn, konsernsjef

Fabrikken skulle opprinnelige vært satt i drift i 2019. En rekke forsinkelser har imidlertid utsatt oppstarten og sendt sluttregningen opp 220 millioner kroner til 470 millioner. Det nye anlegget har fire identiske produksjonslinjer, og det seneste døgnet har én av disse hatt stabil drift over et lengre tidsrom, forteller Bøhn.

– Hvor lenge er et lengre tidsrom?

– Vi kjørte linjen i mange timer i strekk, og produsert mange hundre liter. Det er vi kjempefornøyd med, sier Bøhn. 

– Klarer vi å få opp én linje, tror vi det blir enklere å få opp de neste.

– Når vil du være trygg på at fabrikken fungerer som den skal?

– Det er tre ting vi ønsker å oppnå, og det er stabil drift, at vi når full kapasitet og at vi oppnår riktig kvalitet på sluttproduktet. Det første målet er å få én linje til å tilfredsstille alle disse tre kravene, og det venter vi å oppnå i løpet av relativt kort tid, uten at jeg ønsker å være helt presis på når vi tror det skjer.

Tre måneder

Hver av de fire linjene har kapasitet til å ta imot 15 tonn plastavfall i døgnet som gjennom en kjemisk prosess og varmebehandling vil produsere cirka 13.000 liter olje.

– Visuelt ser sluttproduktet vi har produsert bra ut, men vi har ennå ikke hatt tid til å analysere det, sier Bøhn.

– Planen nå er å få stabil drift og full kapasitetsutnyttelse ved denne første linjen før vi starter en ny. Vi har ingen illusjoner om at dette er gjort over natta.

Hvor lang tid tror du vil det ta før fabrikken er i full produksjon?

– En representant fra BASF sa på generalforsamlingen tidligere i år at han trodde det ville ta tre måneder fra oppstart til stabil produksjon ved hele anlegget. Det er et greit mål for meg også, sier Quantafuel-sjefen.

Før årsskiftet

Kjemigiganten BASF, har sammen med Vitol og Kirkbi investert i Quantafuel. Vitol er verdens største energitrader, mens Kirkbi er investeringsselskapet til Kirk Kristiansen-familien og eierne av Lego-konsernet.

Disse tre selskapene har også planer om å samarbeide med Quantafuel om en videre utrulling av teknologien. 

Quantafuel har tidligere lansert planer om å sette opp én fabrikk til i Danmark med en kapasitet på 80.000 tonn plastavfall årlig. Denne fabrikken vil dermed bli fire ganger større enn Skive-fabrikken.

I tillegg har Bøhn snakket om å sette opp fabrikker på 100.000 tonn sammen med Vitol i nærheten av både Antwerpen og Amsterdam. 

– Det har hele tiden ligget i kortene at vi skal prate med våre samarbeidspartnere med en gang Skive-fabrikken er i produksjon. Vi har kommet lengst i planleggingen av den andre fabrikken i Danmark, men det vil også være naturlig å snart starte samtaler med Vitol, sier konsernsjefen.

– Både vi og Vitol har ventet lenge på bevis for at teknologien fungerer, og nå ligger det an til at vi i løpet av kort tid får det. Da håper jeg at vi sammen kan komme frem til en så rask utrulling som mulig. Vi har som målsetting at vi skal ta en beslutning om å bygge neste fabrikk på denne siden av årsskiftet, legger Bøhn til.

quantafuel
esg
kjetil bøhn
Nyheter
Industri
Børs