Quantafuel-gründer Henrik Selstam solgte for tidlig

Henrik Rune Selstam kunne sittet på Quantafuel-aksjer til en verdi av over 350 millioner kroner i dag. Men fysikeren solgte seg ut for rundt 100 millioner. 

SOLGTE TIDLIG: Fysiker Henrik Selstam utviklet Quantafuel-teknologien i flere år sammen med Erik Fareid. Foto: Quantafuel
Industri

Ingeniørene Erik Fareid og Henrik Rune Selstam er de som utviklet teknologien som Quantafuel  nå skal bruke til å omdanne plastavfall til bensin og diesel. De to har jobbet sammen om det og investerte egne penger i dette helt siden 2007.

– Jeg tror vi brukte rundt 6 millioner dollar på dette før Kjetil Bøhn (konsernsjef og gründer, red.anm.) kom inn i bildet i 2014, sier Erik Fareid på telefon fra Danmark for å overvære oppstarten av den første fabrikken.

FORTSATT EIER: Kjemikeren Erik Fareid, med bakgrunn fra Hydro, utviklet Quantafuel-teknologien sammen med Selstam. Foto: Quantafuel

Det er flere bedrifter i verden som kan omdanne plast til olje. Men Fareid og Selstam har utviklet en metode som er mye mer effektiv og som gassifiserer plasten så bra at ferdigproduktet ikke trenger å destilleres for å bli til drivstoff.

Fareids og Selstams oppfinnelse har gjort dem til to rike menn. I dag er selskapet verdt rundt 11 milliarder kroner, og investorer fortsetter å kaste seg over det som virker å bli et nytt, norsk industrieventyr. DNB Markets kom denne uken med en analyse der meglerhuset ser for seg at selskapet har et potensial til å bli verdt hele 54 milliarder kroner. 

Også flere andre meglerhus mener selskapet er verdt mye mer enn dagens 11 milliarder. I løpet av én måned har aksjekursen klatret 242 prosent og den seneste uken er oppgangen på 83 prosent.

Dessverre for Selstam, er han ikke lenger aksjonær i Quantafuel. I perioden 10. til 17. august solgte han ut alle sine 2,8 millioner aksjer i selskapet. I løpet av denne perioden varierte aksjekursen mellom 26,50 og 33,00 kroner. Det vil si at han cashet inn mellom 74 og 92 millioner kroner på aksjesalget.

Største privatinvestorer i Quantafuel

PlassAksjonærEierandel
1Tor Dagfinn Veen4,17%
2Kjetil Bøhn3,47%
3Sjur Thorsheim2,58%
4Frank Roger Ystenes2,00%
5Sundt-familien1,91%
6Sigrid Narmo1,91%
7Erik Fareid 1,84%
8Gunnar Evensen1,76%
9Jarl Gudmund Vian1,32%
10Tor Ove Berg-Eriksen1,32%

I etterkant har aksjekursen gått fullstendig amok på Oslo Børs’ markedsplass Merkur Market. Torsdag ble Quantafuel-aksjer handlet til rundt 86 kroner, noe som ville priset hans 2,8 millioner aksjer til hele 241 millioner kroner.

Men det går lenger enn dette. Før hans store aksjesalg i august, hadde han allerede solgt seg ned tidligere på året, på enda lavere kurser. Disse salgene ga ham rundt 30 millioner kroner på konto.

Ved årsskiftet, altså én måned før børsnoteringen, var han nest største aksjonær i selskapet med like mange aksjer som Kjetil Bøhn. Kun Skagen-gründer og investor Tor Dagfinn Veen var over han på aksjonærlisten. Hadde Selstam beholdt alle sine aksjer, ville han i dag sittet på verdier for rundt 375 millioner kroner.

Bøhn er klar over at Selstam ikke lenger eier aksjer i selskapet:

– Ja, jeg fikk høre at han var helt ute for et par uker siden. Selv har jeg ikke snakket med ham på et par år, og det er flere år siden han var en del av Quantafuel, sier Bøhn og legger til:

– Det jo litt tidlig og kanskje ikke så smart. Han satt i hvert fall ikke på noe innsideinformasjon; det kan vi trygt fastslå.

FERDIGSTILT: Quantafuels nye fabrikk i Danmark. Foto: Quantafuel

Også Fareid solgte noen aksjer rett før kursen tok av. Han solgte rundt én million aksjer i slutten av juli og begynnelsen av august, på kurser godt under 30 kroner. Men han beholdt mesteparten av aksjene, og er i dag tiende største aksjonær med 2,3 millioner aksjer, som er verdt 200 millioner kroner.

Kjetil Bøhn har i likhet med de andre tidlig-investorene ikke solgt noen aksjer ennå. Bøhns 4,36 millioner aksjer er i dag verdt rundt 370 millioner kroner.

Finansavisen har ikke lyktes å få kontakt med Selstam. Ifølge hans LinkedIn-profil var han direktør i Quantafuel fra oktober 2012 til juni 2017, teknologidirektør fra oktober 2015 til mai 2017 og forretningsutviklingsdirektør fra januar 2017 til desember 2017.

Han er utdannet ved Chalmers University of Technology og er i dag sjef i ScandGreen Energy og teknologidirektør i Wastefront – som ligner Quantafuel. 

Wastefront er et norsk selskap som skal resirkulere gamle bildekk. Selskapet har tidligere NA24-sjef og Quantafuel-direktør Inge Berge som daglig leder og største eier. Maria Moræus Hanssen er styreleder.

Ifølge svenske opplysningstjenester på nett er Selstam 56 år og er bor i en 440 kvadratmeters villa i Mölnlycke i Sverige. 

quantafuel
esg
breaking
Nyheter
Industri