Plastgjenvinningsselskapet Quantafuel får konkurranse på Merkur Market når Agilyx blir notert til en prising på 1,6 milliarder kroner

Agilyx blir notert på Merkur Market til en prising på 1,6 milliarder kroner, mens Quantafuel er verdt 8 milliarder. – Det er en enorm interesse for ESG-investeringer, sier konsernsjefen.

SKAL VOKSE: Plastgjennvinningsselskapet Agilyx jakter 300 millioner kroner for å finansiere videre vekst. Her representert ved konsernsjef Tim Stedman (på skjermen) og styremedlem Preben Rasch-Olsen. Foto: Agilyx
Industri

De grønne aksjene er populære som aldri før og investorene kaster seg over alt som kan krype og gå. Quantafuel har i løpet av kort tid mangedoblet seg i verdi og prises til 8 milliarder kroner på Mekur Market, selv etter fredagens kraftige kursfall.

Nå får plastgjenvinningsselskapet imidlertid konkurranse av Agilyx, som jakter 300 millioner kroner til en prising på 1,3 milliarder kroner. 

Mens Quantafuel har utviklet en teknologi som omdanner plastavfall til enten nafta, diesel eller margin gassolje, er forretningsmodellen til Agilyx litt annerledes.

– Vi skal ha en «asset light»-modell der vi inngår partnerskap og leverer teknologi og kunnskap til kunder som produserer plastartikler basert på plastavfall. Med andre ord skal vi hjelpe andre med å bygge fabrikker basert på vår teknologi. For øyeblikket jobber vi med med å utvikle fire fabrikker, blant annet med Ineos, sier konsernsjef Tim Stedman i Agilyx.

Og i motsetning til Quantafuel, som denne uken fikk på plass den første fabrikken i Danmark, har Agilyx allerede en fabrikk i drift. Den ligger i Oregon i USA og har i fire år produsert drivstoff basert på plastavfall, samt resirkulert plast til nye plastmaterialer siden 2018.

Byttet strategi

Forretningsideen til Agilyx var i utgangspunktet å omgjøre plast til flybensin for det amerikanske forsvaret – ikke helt ulikt børseventyret Quantafuel. 

Men da oljeprisen falt var det ikke lønnsomt lenger. Inn på eiersiden kom Virgin-gründer Sir Richard Branson med en eierandel på 10 prosent.

– Opp gjennom mange år har vi opparbeidet oss en solid kompetanse på resirkulering av plast. Med vår kjemiske resirkuleringsteknologi og system for håndtering av råstoff blir blandet plastavfall en verdifull ressurs, enten som ny plast, kjemiske produkter eller drivstoff, sier Stedman.

Ifølge ham er målsetningen å levere en tredjedel av utstyret som skal til for å sette opp en resirukeringsfabrikk.

– Enorm interesse

Nå sikter Agilyx mot Merkur Market og det planlegger notering den 30. september. På starten av året hentet selskapet 100 millioner kroner til en prising på 550 millioner før penger.

Torsdag startet meglerhuset Carnegie igjen jakten på friske penger – denne gangen 300 millioner kroner til en prislapp på 1,3 milliarder kroner. 

Med andre er prisingen doblet på litt over et halvt år, og selskapet vil dermed noteres på Merkur Market til en verdsettelse på 1,6 milliarder kroner.

– Det er en enorm interesse for ESG-investeringer i Norge. Investorene forstår seg på dette «spacet» og vil være med på å løse utfordringene verden står overfor, sier konsernsjefen.

– Hvorfor skal dere hente penger nå?

– Vi trenger kapital for å gå fra et utviklingsstadium til en vekstfase, som vil skje til neste år. Dette blir siste påfyll av kapital før det, sier han.

Ifølge konsernsjefen har selskapet ingen eksakt guiding på når det skal begynne å tjene penger og den månedlige kontantstrømmen er på minus én million dollar. 

I DRIFT: Agilyx' plastgjenvinningsanlegg i Oregon i USA har vært i drift i fire år. Foto: Agilyx

Sterke eiere

Og det er mange profilerte investorer som allerede har sikret seg aksjer. Saffron Hill Ventures styrt av Ranjeet Bhatia, Sundt-familien, Kristian Lundkvist, MP Pensjon, Fredrik Cappelen, Carl Erik Krefting og Preben Rasch-Olsen, samt «visse andre aksjonærer»,  har forpliktet å gå inn med 100 millioner kroner.

Sir Richard Branson står ikke oppført på listen, men hans høyre hånd, Peter Norris, som også er styreleder i Agilyx, er blant disse.

I tillegg har DNB Miljøinvest, Delphi og Storebrand-fond samt Nordea tegnet for tilsammen 100 millioner. 

Det betyr at to tredjedeler av emisjonen allerede er sikret, og med dagens sterke ESG-sentiment burde det være en lett match for Carnegie å hente resten.

AKSJONÆR: Etter strategibyttet kom Virgin-gründer Sir Richard Branson inn på eiersiden med 10 prosent. Foto: Don Emmert

Lette etter «angels»

Tidligere Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen jobber i dag som investeringsdirektør i Carucel Holding og M25 Industrier, som er investeringsselskapene til henholdsvis Krefting og Cappelen. Nå sitter han som styremedlem i Agilyx.

– Hvorfor har dere investert i selskapet?

– Vi har brukt mye tid på å gjøre «research» på håndtering av plast og vi har skjønt at det er problematisk, hvor fint lite er gjort. Derfor har vi prøvd å finne noen «angels» å investere i, og så banket Agilyx på døren i november i fjor. Det vi likte spesielt godt med selskapet var deres kunnskap og erfaring med forskjellige former for resirkulering av plast, sier han, og fortsetter:

– Som tidligere analytiker av Tomra har jeg lært såpass at plast ikke alltid er plast, og det finnes en rekke forskjellige råstoffer, som Agilyx vet hvordan man skal behandle.

– Har du noen tanker om dagens prising?

– Ja, det har jeg. Men som styremedlem skal jeg ikke uttale meg om det. Det er opp til markedet å bestemme verdsettelsen, sier han.

agilyx
qfuel-me
preben rasch-olsen
breaking
Nyheter
Industri
Børs