Investorrush til gründerselskap

Christen Sveaas, Peter Anker, Gunnar Selvaag, Sverre Skogen og Brundtland-familien er gått inn som største eiere i Seram Coatings.

NYE LOKALER, NYE INVESTORER: – På Herøya kunne selskapet finne sin sweet spot. Dette miljøet kunne tilby den rette miksen av lokaler, folk og underleverandører, sier Jens Lehrmann, daglig leder i Seram Coatings. Foto: Anders Horntvedt
Industri

PORSGRUNN: – Produktet til Seram Coating er utviklet av det fremragende forskningsmiljøet på NTNU og er potensielt banebrytende. Dette er noe Kistefos ønsker å være med på å videreutvikle og kommersialisere, fastslår Nishant Fafalia, investeringsdirektør i Kistefos, som er investeringsselskapet til Christen Sveaas.

Mange forskere har nok drømt om at prosjektet de fikler med på laboratoriet én dag vil bli stort og viktig nok til å fylle en hel fabrikkhall, med egen logo på utsiden.

I 2018 tok Seram Coatings steget fra forskningsmiljøet i Trondheim til Porsgrunn, eller nærmere bestemt Herøya, sannsynligvis Norges største industrimiljø.

Mens logoene til Equinor og Yara pryder fabrikkhallene på nabobyggene, ser vi Seram Coatings-skiltet på ytterveggen av lokalet gründerselskapet holder til i.

PÅ PLASS I INDUSTRIMILJØ: Mens logoene til Equinor og Yara pryder fabrikkhallene på nabobyggene, ser vi Seram Coatings-skiltet på ytterveggen av lokalet gründerselskapet holder til i. Foto: Anders Horntvedt

Basert på arbeidet til de NTNU-forskerne Nuria Espallargas fra Spania og Fahmi Mubarok har selskapet utviklet et unikt slitasjebelegg basert på silisiumkarbid.

Det skal kunne brukes på alt fra jetfly til oljeinstallasjoner, og skal være sterkere og lettere enn alt annet på markedet i dag

– På Herøya kunne selskapet finne sin sweet spot. Dette miljøet kunne tilby den rette miksen av lokaler, folk og underleverandører, sier Jens Lehrmann, daglig leder i Seram Coatings.

I oktober 2019 tok Lehrmann over som daglig leder etter seriegründer Gisle Østereng, som tidligere har bygget opp og solgt to selskaper.

Investorrush

Selskapet har nå fått med seg flere velbemidlede investorer på laget.

INVESTOR: Christen Sveaas. Foto: Per Martin Norli

Christen Sveaas, Peter Anker, Gunnar Fredrik Selvaag, Sverre Skogen og Knut Brundtland med familie er gått inn som største eiere i Seram Coatings. 

INVESTOR: Peter Anker. Foto: Tonje Hurum

I Seram Coatings-styret sitter olje- og industrimannen Sverre Skogen, mens finansveteran og tidligere ABG-sjef Knut Brundtland er menig styremedlem.

Potensialet er stort hvis selskapet over tid viser stabil produksjon av produktet i tiltenkt form, hevder Fafalia.

– Utfordringen i nærmeste fremtid er å bevise at produktet fungerer slik det er tiltenkt med tilhørende egenskaper. Det har tatt lengre tid enn først antatt, påpeker han. 

– Ideen var fascinerende

Knut Brundtland opplyser at Gisle Østereng dukket opp på kontoret hans i 2017, da han skulle kapitalisere opp selskapet.

I siste instans skal produktene brukes i produksjonen av bremseskiver til Porsche og slikt noe
Knut Brundtland, styremedlem og investor

– Gisle forklarte at Nuria og NTNU hadde løst et velkjent problem, og jeg synes ideen var fascinerende. Jeg er opptatt av industribygging basert på norske råvarer og norsk kompetanse, og her var det mulighet for å få til begge deler, sier Brundtland, som har vært inne på eiersiden i tre år.

Han viser til at han også sitter med aksjer i Voss of Norway og treindustriselskapet Kebony.

– Planen var at vi skulle gjøre en større kapitalinnhenting i første kvartal i år. Alt var egentlig klart for å hente i alt 60 millioner kroner, men så kom covid-19 og stengte ned alt. Vi besluttet å skalere ned emisjonen til 30 millioner kroner, sier han.

Selskapet er verdsatt til 40 millioner kroner etter at kapitalen er kommet inn. Det tilsier at verdien av selskapet før emisjonen kun var 10 millioner kroner.

– Det er lavt?

– Ja, det er litt lavt, men det er hva markedet er villige til å betale nå. Hadde alt gått etter planen, hadde ting sett annerledes ut. Kvalifiseringen har tatt lengre tid enn planlagt idet man har gått fra laboratorie- til storskalaproduksjon. Da begynner folk å tvile, og det slår ut i verdsettelsen. Men vi har hatt en fin prosess mellom styre, eksisterende og nåværende eiere, sier Brundtland.

– I siste instans skal produktene brukes i produksjonen av bremseskiver til Porsche og slikt noe. Da må produktene må holde jevn og høy kvalitet. Hvis du kjøper Mills majones, vil du at den skal smake likt hver gang, og slik er det her også, sier han.

– En iterativ prosess

Et bilde og diplom på selskapets møterom på Herøya illustrerer et høydepunkt i Seram Coatings' historie: Omkranset av et kronprinspar, to ministre og en sjef i Innovasjon Norge ble Nuria Espallargas i 2017 kåret til årets kvinnelige gründer.

INVESTOR OG STYRELEDER: Sverre Skogen. Foto: Iván Kverme

I fabrikkhallen er det imidlertid ingen konfetti å se.

– For øyeblikket jobber vi med å få kundene til å kvalifisere produktene. Selv om det er et stort sug etter produktene, har industrien sine prosesser for å kontrollere at vår løsning følger spesifikasjonene. Det er en iterativ prosess der vi må ha tett kontakt med kundene, sier Lehrmann, som er utdannet kjemiker.

STYREMEDLEM OG INVESTOR: Knut Brundtland, tidligere adm. direktør i ABG Sunndal Collier. Foto: Eivind Yggeseth

Før han begynte i Serman Coatings jobbet han med produktutvikling i det franske byggevare- og industriselskapet St. Gobain.

– Det er en dialog som primært foregår på teknisk nivå der kundene ønsker å oppnå visse egenskaper ved å benytte vårt produkt. Vi snakker om relativt lange løp. Det kan ta mellom ett og fem år, sier han.

Kundene, det vil si dem som for tiden tester produktet, vil han ikke si navnet på.

– Det er uansett bedrifter du måtte ha googlet navnet på. Det er gjerne underleverandører til underlevandører, sier han.

Milliarder i sikte

I 2015 var Østereng, Lehrmanns forgjenger, skråsikker på at Seram Coatings skulle bli et milliardselskap.

– I 2020 omsetter vi for 1 milliard. Vi er bare litt usikre på om vi skal si kroner eller dollar, uttalte Østereng til Finansavisen.

Den timeplanen ligger an til en solid sprekk.

– Vi tjener ikke penger, og det kommer vi nok heller ikke til å gjøre på en stund. Vi er i en oppbyggingsfase, sier Lehrmann.

Også tidligere NTNU-rektor Gunnar Bovim har spådd at selskapet har milliardpotensial.

– Det er mulig at NTNU-rektoren hadde tatt litt mye Møllers tran, sier Lehrmann.

– Vi tar mål av oss en til å bli en god, norsk industribedrift. Vi skal i hvert fall fylle dette bygget med operatører som produserer og selgere som selger, legger han til.

Østereng har tidligere sagt uttalte at kundene er sultne på å komme i gang.

– Hvorfor står ikke kundene i kø?

– Fordi vi må bruke tid på å lære oss å produsere stabilt. Det tar tid å skalere opp, og imens venter kundene på at vi skal gjøre det ferdig, svarer Lehrmann.

Skal motvirke slitasje

Problemet Seram Coatings skal løse, er slitasje på maskindeler. Selskapet har vist til beregninger som viser at 1–2 prosent av verdens BNP forsvinner i slitasje på alt fra oljeinstallasjoner til flymotorer.

SKAL VOKSE: – Vi tar mål av oss en til å bli en god, norsk industribedrift, sier Jens Lehrmann, daglig leder i Seram Coatings. Foto: Anders Horntvedt

På godt norsk betyr coating et slitasjebelegg, og Seram Coatings hevder å ha verdens sterkeste, basert på silisiumkarbid.

Seram Coatings

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter2,216,3
Driftsresultat−24,0−7,3
Resultat før skatt−24,5−7,4
Årsresultat−24,54,1
Eiere: Kistefos (Christen Sveaas, 25 %), Hemaca (Sverre Skogen, 11 %), Gunnar Fredrik Selvaag (11 %), Piero (Anders Malm Brundtland, Anna Brundtland, Arne Malm Brundtland, Harriet C.M. Brundtland, 11 %), Peter Anker (5 %), andre (37 %).

Utfordringen med stoffet har imidlertid alltid vært at det går direkte over fra fast form til gass ved oppvarming, og Seram Coatings eier teknologi som har løst problemet.

Løsningen ligger i en prosess hvor det dannes en beskyttelseshinne rundt hver partikkel med silisiumkarbin. Stoffet kan da sprayes på slitasjedelene.