Plastgjennvinningsselskapet Agilyx hentet 300 millioner kroner med ti ganger overtegning

Quantafuel-euforien gjorde det enkelt for Agilyx å hente 300 millioner kroner til en prislapp på 1,3 milliarder. Etterspørselen i emisjonen var på rundt 2 milliarder kroner.

HØY INTERESSE: Axilyx hadde ingen problemer med å hente 300 millioner kroner og snart blir aksjene notert på Merkur Market. Her representert ved konsernsjef Tim Stedman (på skjermen) og styremedlem Preben Rasch-Olsen. Foto: Agilyx
Industri

Plastgjenvinningsselskapet Agilyx med Richard Branson i spissen stormer mot Merkur Market med en prislapp på 1,6 milliarder kroner, og er dermed klar for å gi Quantafuel  konkurranse.

Onsdag morgen ble en emisjon på 300 millioner kroner sluttført, og det var lett match for meglerhuset Carnegie å hente pengene. 

En ESG-bølge har skylt innover Oslo Børs, noe som ga ti ganger overtegning ekskludert beløpet på 100 millioner fra «cornerstone-investorene», som var sikret på forhånd.

Dermed var etterspørselen i Agilyx-emisjonen på 2 milliarder kroner, som ble gjennomført til en prislapp på 1,3 milliarder kroner før penger. 

De såkalte «cornerstone-investorene» var DNB Asset Management, Delphi, Storebrand og Nordea Asset Management. Av andre investorer deltok Saffron Hill Ventures styrt av Ranjeet Bhatia, Sundt-familien, Kristian Lundkvist, MP Pensjon, Fredrik Cappelen, Carl Erik Krefting og Preben Rasch-Olsen, samt «visse andre aksjonærer».

Like rundt hjørnet

Det er planlagt at Agilyx skal notere aksjene på Merkur Market med første handelsdag den 30. september. I forbindelse kapitalutvidelsen har styret besluttet å gjøre en aksjesplitt på 1:100, noe som definitivt gir mening siden tegningskursen var på 1.796 kroner pr. aksje.

Mens Quantafuel har utviklet en teknologi som omdanner plastavfall til enten nafta, diesel eller margin gassolje, er forretningsmodellen til Agilyx litt annerledes.

Selskapet skal inngå partnerskap og levere teknologi og kunnskap til kunder som produserer plastartikler basert på plastavfall.

Det USA-baserte plastgjennvinningsselskapet har allerede en fabrikk i Oregon som i fire år har produsert drivstoff basert på plastavfall, samt resirkulert plast til nye plastmaterialer siden 2018.

– Vår visjon er å utnytte plast fullt ut som en verdifull fornybar ressurs og skape en ekte sirkulær økonomi for plast. En gjennomført kapitalinnhenting kombinert med notering på Merkur Market gir oss en sterk finansiell plattform for å ta viktig skritt videre, sier styreleder Peter Norris i Agilyx, som er Bransons høyre hånd.

Lette etter «Angels»

I lørdagens utgave av Finansavisen hadde Preben Rasch-Olsen følgende forklaring bak investeringen i Agilyx.

«Vi har brukt mye tid på å gjøre «research» på håndtering av plast og vi har skjønt at det er problematisk, hvor fint lite er gjort. Derfor har vi prøvd å finne noen «angels» å investere i, og så banket Agilyx på døren i november i fjor. Det vi likte spesielt godt med selskapet var deres kunnskap og erfaring med forskjellige former for resirkulering av plast», sa han, og fortsatte:

«Som tidligere analytiker av Tomra har jeg lært såpass at plast ikke alltid er plast, og det finnes en rekke forskjellige råstoffer, som Agilyx vet hvordan man skal behandle».

Rasch-Olsen jobber i dag som investeringsdirektør i Carucel Holding og M25 Industrier, som er investeringsselskapene til henholdsvis Krefting og Cappelen. Nå sitter han som styremedlem i Agilyx.

agilyx
preben rasch-olsen
quantafuel
qfuel-me
Nyheter
Industri
Børs