Mener Nel ikke påvirkes av Nikola-bråk

Det som nå skjer i Nikola har lite å si for Nel, eller planene om å bygge en gigantisk elektrolysørfabrikk på Herøya, ifølge konsernsjef Jon André Løkke. 

RØDE DAGER: Nel-aksjen er ned nesten 25 prosent den seneste uken. Her er konsernsjef Jon André Løkke. Foto: Iván Kverme
Industri

– Vi fikk budskapet fra Mark Russell, som har vært konsernsjef i Nikola i en god stund. Han sier at deres strategi forblir uendret, og at også deres forpliktelser til Nel  forblir uendret, sier Nel-sjef Jon André Løkke, om at Nikola-gründer og arbeidende styreleder, Trevor Milton, trekker seg.

Meldingen mandag morgen om Miltons avgang sendte sjokkbølger gjennom markedet. I førbørshandel stupte Nikola-aksjen på det meste 34 prosent, mens Nel-aksjen var ned over 18 prosent på Oslo Børs mandag ettermiddag. 

Nikola er Nels største og viktigste enkeltkunde.

I amerikanske medier er det i lang tid blitt spekulert i hvor troverdig Nikolas planer om å produsere utslippsfrie og hydrogendrevne lastebiler er. Det hele toppet seg da Hindenburg Research for elleve dager kom med kraftige påstander mot lastebilprodusenten, der de beskyldte dem for svindel. 

I forrige uke kunngjorde finanstilsynet i USA, Securities and Exchange Commission (SEC), at de skulle undersøke Hindenburgs alvorlige anklager mot Nikola.

Gjør som de sier

– De operasjonelle teamene i Nel og Nikola arbeider videre som om ingenting har skjedd. De diskuterer tekniske løsninger, lokasjoner og konkrete problemstillinger. Det som nå har skjedd i Nikola foregår høyere oppe i organisasjonen, og ikke på et operasjonelt nivå, sier Løkke.

Nikola oppfører seg slik man forventer at en profesjonell partner skal oppføre seg
Jon André Løkke, Nel

I 2017 meldte Nel om en eksklusiv avtale med Nikola. Ifølge planene som ble sluppet den gangen skulle det bygges 16 store hydrogenstasjoner mellom 2019 og 2021. 

På sikt var planene å mangedoble dette antallet, noe som vil sikret Nel salgsinntekter på flere titalls milliarder kroner.

UTE: – Nikola er i mitt blod, og vil alltid være det, sa gründer Trevor Milton i en kommentar til at han gir seg som styreleder. Foto: Iván Kverme

Dagen før Nikola gikk på børs i USA 4. juni, signerte også Nikola og Nel en avtale om leveranse av elektrolysører, som splitter ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm, med en kapasitet på 85 megawatt (MW). Avtalen har en verdi på over 30 millioner dollar.

– Nikola har i utgangspunktet bestilt masse utstyr, og de har også begynt å betale for dette utstyret. Det er hva vi må forholde oss til, sier Løkke.

– Nikola oppfører seg slik man forventer at en profesjonell partner skal oppføre seg. De gjør akkurat hva de har sagt at de skal gjøre.

Trenger all kapasiteten

For å dekke en kraftig vekst i etterspørselen etter elektrolysører, har Nel besluttet å bygge en stor fabrikk på Herøya. Fabrikken har plass til fire produksjonslinjer, som hver seg skulle ha en kapasitet på 360 MW. 

Dette ble i sommer oppjustert til 500 MW, slik at hele fabrikken på sikt kan produsere elektrolysører med en samlet kapasitet på 2.000 MW årlig.

– Med tanke på hvordan dette markedet utvikler seg, vil vi uansett trenge denne kapasiteten. Det som nå skjer i Nikola påvirker derfor ikke våre planer om å bygge opp en stor produksjon på Herøya, sier Løkke.

Har nok penger

Men på et lite område blir trolig Nel påvirket. Mandag morgen sendte selskapet ut en påminnelse om at dette var den siste dagen for å tegne seg i reparasjonsemisjonen etter sommerens kapitalinnhenting. 

Da Nel i juni hentet 1,3 milliarder kroner ble det gjort til kurs 18,45 kroner, som den gangen var en rabatt på 3,9 prosent. Utover sommeren steg aksjen til over 22 kroner, noe som ville gjort reparasjonsemisjonen svært attraktiv. 

Men etter den seneste tidens massive kursfall handles Nel-aksjen til under 15,50 kroner. Dermed er det nærliggende å tro at selskapet ikke vil få inn flere emisjonskroner.

– Styret er veldig opptatt av å likebehandle våre aksjonærer. Derfor har vi alltid hatt  reparasjonsemisjoner slik at våre entusiastiske småaksjonærene får de samme mulighetene som store, institusjonelle aktører, sier Løkke.

– At vi ikke får inn rundt 200 millioner kroner i denne reparasjonsemisjonen, har imidlertid ikke noe å si for oss. Vi har allerede over 2,5 milliarder kroner stående på kontoen, legger Nel-sjefen til.

nel
jon andré løkke
Nikola
Nyheter
Industri
Børs