Oljemann anbefaler solaksje

John Olaisen i ABG Sundal Collier tror Scatec Solar vil få et rush av nye solprosjekter, og at aksjen skal stige 30 prosent.

NY SEKTOR: Oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier skal fremover også dekke sol- og vindkraft. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

ESG-aksjer er i vinden som aldri før. De seneste to dagene har børsomsetningen i hydrogenselskapet Nel    vært spinnvill etter at Nikola-gründer Trevor Milton overraskende trakk seg som styreleder mandag morgen.

I slutten av forrige uke steg Borregaard-aksjen  over 11 prosent på kort tid etter selskapets kapitalmarkedsdag. Flere analytikere hadde i forbindelse med arrangementet sendt ut nye analyser, der kursmålet var kraftig oppjustert. Samtidig har forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg Kapitalforvaltning her i Finansavisen etterlyst ESG-prising av spesialkjemiselskapet.

De seneste ukene har analytikerne overbydd hverandre når det gjelder kursmålet til Quantafuel QFUEL-ME. Til slutt stakk SpareBank 1 Markets av med seieren, da analytiker Jonas Meyer løftet kursmålet til 200 kroner. Han spår dermed at aksjekursen skal tredoble seg, etter at aksjen har steget over 450 prosent siden årsskiftet.

Og Kjell Inge Røkkes to nye børsnoteringer, Aker Offshore Wind AOW-ME og Aker Carbon Capture ACC-ME, er opp over henholdsvis 70 og 50 prosent den seneste uken.

Vil doble produksjonen

I virvaret av nye ESG-aksjer som er blitt introdusert på børsen den seneste tiden, har den gamle traveren Scatec Solar gått litt i glemmeboken. Men nå har ABG Sundal Collier børstet støv av solenergiselskapet, som har spesialisert seg på å bygge og drifte solparker i fremvoksende økonomier.

John Olaisen, som er mest kjent som ABGs oljeanalytiker, har tatt over dekningen av Scatec Solar, og tirsdag debuterte han med en soleklar kjøpsanbefaling og et kursmål på 250 kroner. Noen timer før børsen stengte var Scatec-aksjen opp 6,4 prosent til en ny bestenotering på 190,80 kroner.  

Olaisen spår dermed at aksjen vil stige nye 30 prosent det kommende året. Hittil i år er aksjen opp 60 prosent.

HØYE MÅL: Scatec Solar-sjef Raymond Carlsen skal ha 4.500 megawatt med solparker enten i produksjon eller under bygging i 2021. Foto: Iván Kverme

Da konsernsjef Raymond Carlsen i sommer la frem tallene for andre kvartal, hadde Scatec Solar solparker i drift med en samlet kapasitet på 1.505 megawatt (MW). Olaisen viser til at dette vil stige med 399 MW de kommende månedene, fordi solparker i Ukraina, Argentina og Malaysia blir ferdigstilt.

Dette tilsvarer en økning på 27 prosent.

– Produksjonen kommer til å doble seg de neste to årene, og da skal nok aksjen videre opp, sier han.

Når ikke målet

På grunn av coronapandemien spår ABG-analytikeren at det har tatt lengre tid å konvertere nye prosjekter fra pipeline til backlog, og backlog til under bygging. Han tror derfor selskapet vil få problemer med å nå målet om å ha 4.500 MW under produksjon eller bygging ved utgangen av 2021.

– Det har vært mye fokus på at selskapet vil nedjustere guidingen for 2021. Alle som er i markedet vet dette, så det er ikke noe å bekymre seg for. Så vidt jeg vet, har ingen av prosjektene blitt kansellert, sier han.

– Prosjektene har vært jobbet med og blitt modnet. Det har nok bygget seg opp til et potensielt rush av prosjektannonseringer de neste tre til ni månedene. Historisk har dette også løftet aksjekursen, legger han til.

Før ABG Sundal Collier slapp analysen, hadde bare fem av tolv analytikere kjøpsanbefaling på Scatec Solar. Siden meglerhuset kommer fra en hold-anbefaling, er dette nå løftet til seks.

Ifølge Bloomberg var det gjennomsnittlige kursmålet til analytikerne 153,33 kroner, eller nesten 20 prosent lavere enn der aksjen handles nå.

Ingen andre analytikere har dessuten et kursmål på over 200 kroner.

nel
quantafuel
borregaard
john olaisen
scatec solar
raymond carlsen
Nyheter
Industri
Børs