Milliardregn over svensk batteriprodusent

Den svenske batteriprodusenten Northvolt har hentet 600 millioner dollar. Selskapets mål er å ta 25 prosent av det europeiske markedet i 2030.

NÆRMER SEG: Northvolts nye batterifabrikk i svenske Skellefteå skal i løpet av 2021 være i produksjon. Foto: REUTERS
Industri

I Finansavisen tirsdag kom det frem at regjeringen og Innovasjon Norge ønsker at batteriproduksjon skal bli deler av den nye oljen. 

«Siden vi har ren vannkraft, har Norge bedre forutsetninger for bærekraftig produksjon enn mange andre land,» sa næringsminister Iselin Nybø (V).

Sammen med Innovasjon Norge drar regjeringen derfor i gang en satsing for å tiltrekke seg nyetableringer. I tillegg til ren vannkraft er argumentet at Norge er en pilotnasjon for elektrisk transport.

På den andre siden av kjølen har Northvolt opparbeidet seg et solid forsprang. En enorm fabrikk i Skellefteå er under bygging, og den skal etter planene komme i produksjon allerede neste år.

Nå har selskapet også hentet inn 600 millioner dollar, eller nesten 6 milliarder kroner, i en emisjon for å utvide satsingen.

– Midt i et løp

– Vi er midt i et løp for å etablere produksjonskapasitet i Europa, og jeg tror selskapene som er flinkest til å tiltrekke seg talenter og kapital, vil vinne dette løpet, sier gründer og konsernsjef Peter Carlsson i en kommentar.

TIDLIG UTE: Gründer og konsernsjef Peter Carlsson i Northvolt ligger flere år foran flere av sine norske konkurrenter. Foto: Reuters


Northvolts fabrikk i Skellefteå vil få en kapasitet på rundt 40 gigawattimer (GWh), mens en tysk fabrikk, som skal bygges i samarbeid med Volkswagen, vil ha en kapasitet på 16 GWh. I pressemeldingen i forbindelse med kapitalinnhentingen går det frem at Northvolt sikter mot en produksjonskapasitet på 150 GWh i løpet av 10 år.

Pengene som nå er hentet skal også brukes til å doble innsatsen på forskning og utvikling, og til å etablere et resirkuleringsanlegg for litiumionbatterier i tilknytning til den svenske fabrikken. Dette resirkuleringsanlegget vil være på 4 GWh, og ifølge meldingen det største i sitt slag i verden. 

«Disse initiativene skal bidra til at Northvolt når sine mål om en markedsandel på 25 prosent i Europa innen 2030. Det tilsvarende cirka 150 GWh årlig produksjonskapasitet, med 50 prosent av råvaren fra resirkulerte batterier,» opplyser selskapet.

Pengene strømmer inn

Da den nye, norske batterisatsingen ble lansert, sa adm. direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge til Finansavisen at et oppdrag som heter «Grønn plattform», i regi av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva, var etablert. 

Der er tanken å løfte hele verdikjeder, hvor batterier er én.

«Noe annet som er viktig er å attrahere utenlandske investeringer, for dette får vi ikke til alene,» sa Haugli.

For svenske Northvolt virker det ganske enkelt å få på plass finansiering. Så sent som i juni ble det hentet inn 1 milliard dollar i en emisjon, og i juli fikk selskapet på plass en kredittlinje på 1,6 milliarder dollar. 

Til tross for at selskapet ennå ikke har startet produksjonen, er det inngått batterikontrakter på 13 milliarder dollar frem mot 2030.

Spotify-gründer stiller opp

På aksjonærlisten har Northvolt allerede Volkswagen, Scania, BMW Group og Goldman Sachs Merchant Banking. Flere av de gamle aksjonærene stilte opp også denne gangen, i tillegg til nye institusjonelle investorer, som blant andre Baillie Gifford, Baron Capital Group og Bridford Investments. 

NY AKSJONÆR: Spotify-gründer Daniel Ek tegnet seg i emisjonen. Foto: DON EMMERT

Northvolt fikk også inn et par kjente private aksjonærer, som Cristina Stenbeck og Spotify-gründer Daniel Ek. 

Ek sa nylig at han ville bruke en tredel av sin formue, tilsvarende 1 milliard euro, på å hjelpe andre entreprenører med å realisere sine drømmer. Dette er hans første investering i denne planen. 

– Med støtte fra aksjonærer i verdensklasse har vi skapt et solid grunnlag for å gjennomføre planene våre om å bli en storprodusent av grønne batterier i Europa, kommenterer Carlsson.

batterifabrikk
esg
spotify
Nyheter
Industri