Hydro knuste forventningene

Hydro tok markedet på sengen og leverte et langt bedre resultat enn ventet. Belønningen ble en solid opptur på Oslo Børs.

OVERRASKET: Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim leverte et underliggende driftsresultat som var 1,2 milliarder kroner bedre enn ventet.  Foto: Iván Kverme
Industri

– Hydro   klarte seg veldig bra i et krevende kvartal. Inntjeningen var solid, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen om Hydro-tallene som ble lagt frem fredag morgen.

Aluminiumselskapet leverte et underliggende driftsresultat på 1,4 milliarder kroner i tredje kvartal. Det var 41 millioner kroner bedre enn i samme kvartal året før, og over 1,2 milliarder bedre enn analytikernes forventninger, ifølge TDN Direkt.

Det førte til kursfest på Oslo Børs. Et par timer før børsen stengte var aksjen opp 6,9 prosent til 28,08 kroner. Til tross for den kraftige børsoppgangen, er Hydro-aksjen ned 14 prosent i år.

 – Det er gledelig at vi ser en bedring i markedet. Vi har vært opptatt av å levere på vårt forbedringsprogram, og det har vi gjort. Jeg er spesielt fornøyd med at vi genererte en fri kontantstrøm på over 3 milliarder kroner i kvartalet, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim.

Hentet seg inn

Det var først og fremst i forretningsområdet Extruded Solutions at resultatene overgikk forventningene. Det underliggende driftsresultatet endte på 894 millioner kroner, som var opp over 800 millioner kroner fra andre kvartal. 

Også Hydro-sjefen var overrasket over hvor bra dette segmentet utviklet seg i kvartalet:

– Det var de områdene som falt mye i andre kvartal som hentet seg inn i tredje. Transportsegmentet spesielt, men også bygg og anlegg utviklet seg vesentlig bedre enn våre prognoser for tredje kvartal tilsa.

Da Hydro i begynnelsen av april sendte ut sin første coronaoppdatering, var det nettopp problemene for Extruded Solutions som ble trukket frem: 

«Innvirkningen er foreløpig mest synlig innenfor virksomhetsområdet ekstruderte løsninger, hvor et økende antall anlegg blir midlertidig stengt eller produserer på svært lave nivåer,» skrev selskapet den gangen.

– Nå er de fleste pressverkene tilbake i full drift, sier Hydro-sjefen, og legger til:

– Vi er store i transportsegmentet i Europa og spesielt i USA, hvor vi leverer mye ekstruderte produkter til vogntog. I dette segmentet så vi et fall på 50 prosent i juli og august, mens vi nå ser en økning i ordrene på opp mot 120 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er en viktig driver for aktiviteten.

Mer aluminium

At verdensøkonomien bedrer seg, har bidratt til å løfte aluminiumsprisen de seneste månedene. I midten av mai kostet ett tonn aluminium under 1.500 dollar, mens prisen nå ligger på rundt 1.850 dollar på London Metal Exchange.

Denne markedsforbedringen gjør at Hydro øker aluminiumproduksjonen ved anlegget på Husnes. Smelteverket har gått for halv maskin siden finanskrisen i 2009. 

Når Husnes-anlegget er tilbake i full produksjon innen utgangen av november, vil årsproduksjonen ligge på rundt 190.000 tonn.

– Husnes er blant de mest klimaeffektive aluminiumverkene i verden, og produserer et materiale som er anerkjent av EU som en viktig byggestein i framtidens sirkulære lavkarbonsamfunn, sier Aasheim.

Hydro

(Mill. kr)3. kv./203. kv./19
Driftsinntekter33.85437.517
Driftsresultat1.822222
Resultat før skatt351.407
Resultat etter skatt−221-1.390