Avviste ivrig kjøper

REC Silicon hadde bud på Butte-fabrikken som konsernsjef Tore Torvund mener var interessant. Nå har selskapet besluttet å beholde fabrikken.

STOPPET SALGET: – Det var en god kjøper av Butte-fabrikken, men vi mener det er bedre å beholde Butte og Moses Lake sammen, sier REC Silicon-sjef Tore Torvund. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

– Vi har hele tiden ønsket å beholde Butte, siden det både er kommersielle, operasjonelle og organisatoriske synergier mellom den og Moses Lake. Grunnen til at vi la Butte ut for salg var den finansielle situasjonen vi var i, hvor vi egentlig ikke hadde noen andre alternativer, sier REC Silicon-sjef Tore Torvund til Finansavisen etter tredjekvartalspresentasjonen.

Der kom det frem at selskapet nå har bestemt seg for å beholde silsium- og silangassfabrikken.

Allerede vinteren 2018 ble det kjent at Butte-fabrikken kunne bli solgt hvis en refinansiering ikke falt på plass. Og i oktober i fjor sendte et stadig mer presset REC Silicon ut en børsmelding der det gikk frem at anlegget var til salgs. 

Her i Finansavisen skrev vi at REC Silicon  var i ferd med å dumpe livbåten, siden Moses Lake-fabrikken på det tidspunktet var i ferd med å stenge ned som følge av handelskrigen mellom Kina og USA. Av REC Silicons inntekter på 30,3 millioner dollar i tredje kvartal, kom alt fra Butte-fabrikken.

«Det er i Moses Lake muligheten og pengene ligger,» sa likevel Torvund i vinter.

Innenfor intervallet

Da emisjonspengene kom på plass, var det en enkel beslutning å beholde Butte
Tore Torvund, konsernsjef

Grunnen til at salgsprosessen er avsluttet er at REC Silicon sikret seg 1 milliard kroner gjennom en emisjonen tidligere denne måneden. 

– Da emisjonspengene kom på plass, var det en enkel beslutning å beholde Butte. Vårt valg kom imidlertid overraskende på de to industrielle interessentene vi hadde. Det ene prøvde til og med å komme med et bud etter at vi hadde informert dem om at fabrikken ikke lenger var til salgs, sier Torvund.

– Det var en god kjøper av Butte-fabrikken, men vi mener det er bedre å beholde Butte og Moses Lake sammen.

Torvund vil ikke røpe prisen de kunne fått for fabrikken, utover at budet var bra nok.

– Før vi satte i gang salgsprosessen hadde vi definert et intervall som vi mente var interessant, og kjøperen hadde indikert en pris i dette intervallet.

Da REC Silicon-styret gjorde salgsprosessen kjent for ett år siden, sa Kepler Cheuvreux-analytiker Andreas Bertheussen at han verdsatte fabrikken til 350 millioner dollar, før han la til:

«Det er nok en litt optimistisk vurdering i dagens marked. For et par år siden kunne de enkelt solgt for 400 millioner, men markedet er ikke lenger like sprekt.» 

De seneste 12 månedene har fabrikken levert et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 30 millioner dollar.

Avhengig av begge

I stedet for å selge, går Torvund nå med planer om å starte opp produksjonen i Moses Lake. 

Nylig ble det kjent at en koalisjon av selskaper har dannet Group14 Technologies, som ser på muligheten å starte opp  produksjon av silisiumbasert anodemateriale til batterier ved hjelp av silangass fra Moses Lake. 

I tillegg har Violet Power planer om å ta opp konkurransen med kinesiske solcelleprodusenter gjennom å etablere en fabrikk i Moses Lake. Tanken er å bruke silisium fra REC Silicon til å bygge opp en ren verdikjede utenfor Kina.

– Med våre to fabrikker har vi nok kapasitet til å levere silisium og silangass til disse nye, spennende vekstprosjektene i minst de neste fem årene, sier Torvund.

– Er dere avhengig av at både Violet og Group14 lykkes for å starte opp igjen Moses Lake?

– Ja, slik ser det ut i dag. Etterspørselen må være stor nok til å dekke en kapasitetsutnyttelse på minst 25 til 30 prosent for at det skal være lønnsomt å starte opp Moses Lake igjen. Det er derfor vi forsøker sette sammen en portefølje med produkter slik at vi kan komme raskest mulig i gang.

Finansdirektør James A. May gjentok på presentasjonen at Moses Lake vil levere en EBITDA på 100 millioner dollar ved en kapasitetsutnyttelse på 75 prosent.

REC Silicons resultat i tredje kvartal er påvirket av en avgjørelse i eiendomsskattesak i Moses Lake. Den gir et positivt EBITDA-bidrag på 16 millioner dollar i tredje kvartal.

REC Silicon

(Mill. USD)3. kv./203. kv./19
Driftsinntekter30,336,4
Driftsresultat9,4−17,1
Resultat før skatt8,2−20,2
Resultat etter skatt30,7−20,2
rec silicon
tore torvund
esg
Nyheter
Industri
Børs