Rekordgode utsikter for børstaper

– Aldri tidligere har utsiktene for første kvartal sett bedre ut på denne tiden av året, sier finansdirektør Norbert Loers i Kongsberg Automotive.

PÅ VEI TILBAKE: Det globale bilsalget har hentet seg raskt inn igjen. Det vises også i resultatene til bildelprodusenten Kongsberg Automotive. Foto: Bloomberg
Industri

Få selskaper på Oslo Børs ble hardere rammet av coronakrisen enn bildelprodusenten Kongsberg Automotive (KOA). Da de store bilprodusentene måtte stenge sine fabrikker, stupte også salget til KOA.

Det førte også til fullstendig kollaps på Oslo Børs, noe som ble ytterligere forsterket da kursen måtte sendes til bunns for å hente inn en redningspakke på 1 milliard kroner. Hittil i år er aksjen ned over 86 prosent.

Til slutt måtte også tidligere konsernsjef Henning E. Jensen gå på dagen. 

Men nå blir det velkjente lyset i enden av tunnelen stadig lysere.

– Vi har en veldig sterk ordrebok, og vi ser også at oktober, som snart er over, blir en sterk måned, sier finansdirektør og fungerende konsernsjef  Norbert Loers på kvartalspresentasjonen fredag.

BEDRE UTSIKTER: Kongsberg Automotive og finansdirektør Norbert Loers får stadig flere ordre. Foto: kongsberg Automotive

– Og når vi ser inn i første kvartal neste år, har det aldri tidligere sett så bra ut på denne tiden av året, legger han til

Hever guidingen

Siden KOA både har fabrikker og kunder i Kina, ble coronavirusets skumle hensikter raskt oppdaget. 

Første kvartal ble derfor svakt, med et fall i salgsinntektene til 262 millioner euro. I andre kvartal slo krisen inn med full tyngde og sendte inntektene ned i 154 millioner og bunnlinjen til minus 117 millioner euro.

I tredje kvartal løftet salget seg nesten til gamle høyder og endte på 255 millioner kroner. Samtidig snek bunnlinjen seg akkurat tilbake i pluss med et overskudd på 600.000 euro.

– Nå ser det mye bedre ut. Vi hever derfor guidingen, sier Loers.

Finansdirektøren spår at det samlede salget i 2020 vil ende på 945 millioner euro, opp fra et tidligere estimat på 914 millioner. Ettersom salget i årets tre første kvartaler var på 671 millioner, betyr det salgsinntekter på 274 millioner euro i årets tre siste måneder. 

I tilsvarende kvartal i fjor var inntektene på 281 millioner.

Aksjen i rødt

Ifølge KOAs kvartalsrapport ble det i andre kvartal bare produsert 12,6 millioner biler globalt. I tredje kvartal skjøt produksjonen i været til 20,6 millioner enheter.

Den raske gjeninnhentingen i bilindustrien, og dermed økte produksjonsvolumer for KOA, løfter også resultatene. 

Nå spår selskapet at det justerte driftsresultatet i år blir rundt break even eller svakt positivt. Det er 25 millioner euro bedre enn tidligere prognoser.  

Til tross for bedringen i markedet, reagerte KOA-aksjen ned fredag. Et par timer før børsen stengte var kursnedgangen på 4,1 prosent til 0,18 kroner.

Kongsberg Automotive

(Mill. euro)3. kv./203. kv./19
Driftsinntekter255279
Driftsresultat1112
Resultat før skatt15
Resultat etter skatt24