Henter 80 millioner til kobbergruve

– Jeg hadde aldri trodd det var mulig å hente dette beløpet kun fra lokale krefter, sier Nussir-sjef Øystein Rushfeldt.

STØTTES AV LOKALE INDUSTRIBYGGERE: – Dette viser at vi har tillit blant industribyggerne i vår egen landsdel, sier Øystein Rushfeldt, daglig leder i Nussir. Foto: anders horntvedt
Industri

– Det er utrolig stort for oss i Nussir at vi nå får nye sterke industrielle investorer og samfunnsbyggere fra Hammerfest, Alta, Kirkenes og Risøyhamn. Ved å tilføre verdifull kunnskap og kapital stiller disse nå opp for å bli med på realiseringen av gruveprosjektet, sier Øystein Rushfeldt, daglig leder i det unoterte kobberselskapet Nussir.

Han har siden 2008 jobbet for å realisere drømmen om den første nye gruven i Norge i moderne tid. Den planlagte kobbergruven ligger i Kvalsund, midt mellom Alta og Hammerfest i Finnmark.

Fikk inn ny finanssjef

Alexander Krogh er mannen som har bistått Rushfeldt med pengejakten. I juli tiltrådte han som ny finanssjef i gruveselskapet.

FIKK NAPP HOS LOKALE INVESTORER: Finanssjef Alexander Krogh (til venstre) og Nussir-sjef Øystein Rushfeldt (til høyre). Foto: Nussir

Han er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, autorisert finansanalytiker og har vært i finanssjef i Maersk i seks land over 15 år.

– Nå får vi betydelig større løfteevne. Vi ser frem til å starte etableringen av en ny hjørnestensbedrift i Hammerfest kommune, sier Rushfeldt.

– Det er et kanonviktig løft, og jeg hadde aldri trodd det var mulig å hente dette beløpet som risikokapital utelukkende fra lokale krefter. Men dette viser at vi har tillit blant industribyggerne i vår egen landsdel, legger han til.

Etter det Finansavisen forstår verdsetter kapitalutvidelsen selskapet til i underkant av 400 millioner kroner.

– Vi har økt verdsettelsen 10 prosent i forhold til forrige runde. Vi har så langt kun hatt lukkede runder. Jeg vil mene at prisingen er forholdsvis snill i forhold til det økonomiske potensialet i prosjektet, sier han.

Gruveveteran inn på eiersiden

Halvor Holta, Nils Thrane og Baker Steel Resources har så langt vært blant de største investorene.

INVESTOR: Halvor Holta. Foto: Telemarksavisa

Nå kommer det familieeide entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) inn som en av de største eierne.

LNS er driftsentreprenør for mange gruveselskaper i Norge, og har hatt langsiktige kontrakter med både Elkem Tana og Rana Gruber.

I tillegg har selskapet eierandeler i jernmalmselskapet Rana Gruber og Greenland Ruby.

INVESTORER: Malvin Nilsen (t.h.) og sønnen Frode Nilsen i Leonhard Nilsen & Sønner.

– Vi henter mellom 80 og 110 millioner kroner i alt. 80 millioner kommer fra industrielle investorer i regionen. Inntil 30 millioner er en reparasjonsemisjon blant de eksisterende aksjonærene, sier Rushfeldt.

Nussir

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter4,20,0
Driftsresultat−14,4−5,1
Resultat før skatt−14,3−5,0
Årsresultat−14,3−5,0

Eiere før transaksjonen: Monial/Halvor Holta (45,5 %), nominee-konto som kontrolleres av Nils Thrane (20,6 %), Baker Steel Resources (14,1 %), Øystein Rushfeldt (8,9 %), andre (10,9 %).

Planen har vært å starte anleggsvirksomheten før jul. 

Ifølge Rushfeldt skal kapitalen brukes til å opparbeide industriområde, adkomsttunnelen til kobberforekomsten og til å styrke organisasjonen.

Kapitalinnhentingen kan potensielt også være sentral i å utløse elektrifiseringsstøtte fra Enova på inntil 165 millioner kroner.