Kongsberg traff blink i Ungarn

Kongsberg Gruppen sikret seg en storkontrakt med Ungarn på over 4 milliarder koner.

STORKONTRAKTE: Kongsberg Gruppen og konsernsjef Geir Håøy skal selge luftvernsutstyr til Ungarn for over 4 milliarder kroner.  Foto: Eivind Yggeseth
Industri

Da Kongsberg Gruppen  la frem tredjekvartalstallene i for en måned siden, var det eneste lille ankepunktet at ordreinngangen var litt ned. 

Mens selskapet i første og andre kvartal hadde sikret seg arbeid for henholdsvis 6,8 og 6,1 milliarder kroner, ble fasiten i tredje på 4,6 milliarder.

I fjerde kvartal vil imidlertid Kongsberg Gruppen være tilbake på gamle høyder etter at de mandag, sammen med Raytheon Technologies, har sikret seg en luftvernkontrakt med Ungarn. Kontrakten er på 410 millioner euro.

– Denne kontrakten er viktig og vil involvere et stort antall norske underleverandører og representerer et betydelig antall årsverk i Norge. Avtalen bekrefter at NASAMS er et verdensledende luftvernsystem, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen i en kommentar.

Store variasjoner

Ungarn blir det sjette NATO-landet og det 12. landet totalt som tar i bruk dette luftvernsutstyret, som for øvrig også gir beskyttelse til den amerikanske presidenten når han befinner seg i Det hvite hus.

I kvartalsrapporten i slutten av oktober, sto det at forretningsområdet KDA ikke hadde signert noen enkeltkontrakter av betydningen i perioden, men at selskapets største kontrakt noensinne ble undertegnet i tredje kvartal 2019, da Qatar bestilte NASAMS for 5,6 milliarder kroner.

«Store variasjoner i ordreinngang mellom kvartalene er normalt for forsvarsvirksomheten,» sto det videre.

Samme dag som Qatar-kontrakten ble kjent i fjor steg Kongsberg-aksjen 5,1 prosent. Mandag ettermiddag var aksjen opp 1,2 prosent til 169,60 kroner.

KOG
geir håøy
Nyheter
Industri
Børs