– Nussir skal bli en industrikjempe

Nussir-gründer Øystein Rushfeldt har satset 20 millioner av egne penger, bodd i telt på Finnmarksvidda og slåss mot Sametinget og miljøvernere.

Industri

KVALSUND, FINNMARK: – Nussir skal bli en nordnorsk stolthet, en industrikjempe. Håpet er at vi kan ta videre suksessen fra Nussir og gjøre den om igjen andre steder, og da vokse ut som selskap, sier Øystein Rushfeldt, daglig leder i Nussir.

Rushfeldt er mannen som hverken lar seg avskrekke av utsettelser, motstand fra sameting og miljøbevegelse, en labyrint av en søknadsprosess, eller store, røde tall.

Han har siden 2008 jobbet for å realisere drømmen om å etablere den første nye gruven i Norge i moderne tid. Den planlagte kobbergruven ligger i Kvalsund midt mellom Alta og Hammerfest i Finnmark.

KLAR FOR Å BEGYNNE SNART: – Vi sikter på å starte opparbeiding av tomt og anleggstunnel i løpet av første halvår 2021, sier Øystein Rushfeldt, daglig leder i Nussir. Foto: Anders Horntvedt

Har brukt 280 millioner kroner

I lange perioder har han jobbet ut fra et tidligere lagerbygg i Skaidi i Finnmark som tilhører Presis Vegdrift.

Selv har Rushfeldt fått mange netter på feltseng i løpet av ukene og levd på ned mot 100.000 kroner i året.

Ellers bor Nussir-sjefen som en typisk student. Hos en kamerat i Alta leier han et rom på 10 kvadratmeter, med seng og klesskap.

Nussir har så langt brukt rundt 280 millioner kroner på forberedelsene til oppstart av gruven.

Det seneste halvåret har selskapet tatt viktige steg fremover:

* Alexander Krogh sluttet i toppjobben i Maersk og flyttet med kone og fire barn fra Dubai til Alta for å ta jobben som finansdirektør.

* Det tyske industriselskapet Aurubis har avtalt å kjøpe all kobbermalm fra Nussir.

* Finansavisen fortalte tidlig i november at selskapet hadde hentet 80 millioner kroner fra lokale investorer.

Det familieeide entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) var én av de nye nøkkelinvestorene.

LNS er driftsentreprenør for mange gruveselskaper i Norge, og har hatt langsiktige kontrakter med både Elkem Tana og Rana Gruber.

Entreprenørselskapene Harald Nilsen og Anlegg Nord er to selskaper som er kommet inn på eiersiden, går det frem av dokumentasjon som nylig ble sendt inn til Brønnøysund.

I tillegg gikk ni bedrifter fra Hammerfest og én fra Kirkenes inn og stiftet et nytt investeringsselskap: Lokalkapital AS.

Ifølge Finnmark Dagblad er eierne bak G. Hagen Holding, Henrik Invest, Viggo Eriksen Invest, Advokat Alf Kirkesæther, Odds Eiendom, KF Holding, Industri Invest Nord, Hammerfest Energi, Norsea Polarbase og Kimek Holding

Lokalkapital har til sammen investert 13,5 millioner kroner i Nussir.

– Har reist på kryss og tvers

Så langt har Halvor Holta, Nils Thrane og Baker Steel Resources, i tillegg til Rushfeldt selv, vært blant de største investorene.

– Jeg har reist på kryss og og tvers av Nord-Norge gjennom 12 år, pluss at jeg har jobbet i industrien i 22 år før det. Jeg spurte de i mitt nettverk som jeg mente var dyktige og langsiktige industribyggere, sier Rushfeldt.

Rushfeldt har selv satt 20 millioner kroner av sine egne penger i Nussir.

Skal vi tro Krogh hadde den siste kapitalinnhentingen preg av kronerulling med et lite innslag av lokalrivaliseirng.

– Det var en domino-effekt. Først sa LNS at de ville investere prosjektet. Så traff jeg tilfeldigvis naboen min på Narvesen en søndag morgen. Han visste at vi trengte penger, og var villig til å bidra med et beløp som var så stort at vi kunne gå til Hammerfest-miljøet og si at vi hadde et betydelig kapitalbidrag fra Alta.  Der var næringslivet sporty nok til å ta utfordringen, sier Krogh.

HAR HOLDT PÅ SIDEN 2008: Øystein Rushfeldt har satt 20 millioner kroner av sine egne penger i Nussir Alexander Krogh (til venstre) kom inn som finansdirektør fra en jobb i Maersk. Foto: Anders Horntvedt

– Det er fantastisk moro at vi kunne komme få i land dette beløpet kun med lokalt initiativ. Det viser at det finnes mye penger i madrassen rundt omkring, og det viser interesse for å investere i andre ting enn eiendom, legger han til.

Lufter børs som mulighet

Neste milepæl er å beslutte nøyaktig lokalisering for tomten der prosessering av malmen skal foregå. Parallelt skal gruvesjef og prosjektsjef ansettes.

Anleggsstart er blitt skjøvet på flere ganger tidligere, og er nå satt til «et stykke ut i 2021».

– Vi sikter på å starte opparbeiding av tomt og anleggstunnel i løpet av første halvår 2021. Ordinær gruvedrift og produksjon av kobberkonsentrat starter rundt to år senere, sier Rushfeldt.

Selskapet gjør seg nå klar for å hente rundt én milliard kroner. Halvparten vil komme fra bankfinansiering, den andre halvparten skal være egenkapital. 

I tillegg har Nussir en søknad på 165 millioner inne hos Enova. Tilskuddet skal finansiere CO2-fri utvinning av kobber.

Mye av Kroghs tid går nå med til å ha kontakt med internasjonale banker. Normalt ville han ha reist og land strand rundt. Nå foregår kontakten på epost og Teams.

– Det er en milliard kroner vi skal investere. Kontakten med bankene og egenkapitalinnhentingen henger nøye sammen, sier han.

– Skal dere på børs?

– Vi utelukker ingenting. De fire-fem største aksjonærene har en åpen holdning til det, men det har ikke vært noe stress så langt. De som stiller med egenkapital vil nok ha forventninger om en børsnotering, men det kan også komme oppe senere relatert til en annen milepæl, svarer Rushfeldt.

IVRIG SJEF: Øystein Rushfeldt i Nussir sov i telt på Finnmarksvidda i april 2013. Foto: Privat

Overnattet på vidda

Han beskriver tiden i Nussir som en særdeles lang oppoverbakke som han likevel ikke ville vært foruten.

Jeg trodde oppstarten skulle ta fire år, og at kapital bare var noe som kom av seg selv
Øystein Rushfeldt, Nussir

– Det har vært veldig krevende, både profesjonelt og personlig. Det har vært jobb døgnet rundt, men belønningen er at vi kanskje han få i gang den første helt nye gruven i Norge i vår generasjon, sier han.

Tidligere i prosjektet sov han i telt inne på vidda, i nærheten av en borerigg som boret etter kjerneprøver. Rushfeldt var spent på resultatene, og kjøpte seg en sovepose.

KJERNEPRØVE: Nussir har gjennomført prøveboring og er klar for oppstart et stykke ut i 2021. Foto: Anders Horntvedt

– Den var ikke varm nok, viste det seg, så det ble kaldt på natten, men prøvene var gode, og det er det viktigste, sier han.

– Hva så du for deg da du startet?

– At oppstarten skulle ta fire år, og at kapital bare var noe som kom av seg selv. Men en veldig stor del av jobben handler nettopp om å jakte på kapital. Uten støtten fra dagens aksjonærer, og fra ordførere som har støttet oss i tykt og tynt, ville det ikke vært mulig.

Den største negative overraskelsen har vært kontaktet med den samiske befolkningen, eller reindriftsnæringen, som Rushfeldt sier.

BYR PÅ STOL OG KAFFE PÅ TERMOSEN: – De første seks-syv årene hadde vi veldig god dialog med både Sametinget og reindriftsnæringen, sier Øystein Rushfeldt (til høyre). Til venstre finansdirektør Alexander Krogh. Foto: Anders Horntvedt

– De første seks-syv årene hadde vi veldig god dialog med både Sametinget og reindriftsnæringen. Men så skjedde det et skifte fra én dag til en annen. Dialogen ble kuttet tvert, sier Rushfeldt.

Nettavisen High North News meldte i 2018 at Sametinget betalte PR- og lobbyselskapet Burson-Marsteller 1,5 millioner i et forsøk på å stoppe Nussir.

– Det er uheldig for Finnmark at det er blitt slik. Folk flytter fra Finnmark, og skal vi klare oss, er vi nødt til å utnytte de ressursene vi har. Gruven kommer, og det er ingen tvil om at det vil finnes varige løsninger som alle kan akseptere, sier Rushfeldt.

Nussir

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter4,20,0
Driftsresultat−14,4−5,1
Resultat før skatt−14,3−5,0
Årsresultat−14,3−5,0

Eiere ved inngangen til 2020: Monial/Halvor Holta (45,5 %), nominee-konto som kontrolleres av Nils Thrane (20,6 %), Baker Steel Resources (14,1 %), Øystein Rushfeldt (8,9 %), andre (10,9 %).

– Hva har du å by på?

– I første omgang en ledig stol og kaffe på termosen. Vi går gjerne gjennom hvilke ringvirkninger som kan føre til at reineierne kan få mer igjen pr. kilo kjøtt, sier han.