– Det er en logisk brist her

Hexagon Purus og Hexagon Composites skilte lag mandag, og det gjorde også aksjekursene. – De som herjer i mange grønne aksjer er ikke de mest nøyaktige med kalkulatoren, sier forvalter.

VANSKELIG Å FORKLARE: – Jeg tror vi i en periode nå bare må konstatere at sammenhengene i aksjemarkedet ikke er helt matematiske, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

To pluss to er som kjent fire, men slike enkle sammenhenger gjelder ikke alltid i aksjemarkedet. Mandag hadde Hexagon Purus sin første handelsdag på Euronext Growth, og det var full gass fra første sekund. 

Etter noen få timer var aksjen opp 55 prosent til 42,20 kroner.

Purus, som produserer komposittanker til hydrogen, er skilt ut av Hexagon Composites. Morselskapet sitter på rundt 75 prosent av aksjene etter at 15 prosent av Purus-aksjene i forrige uke ble delt ut som et utbytte til aksjonærene, og det deretter ble gjennomført en emisjon.

Den voldsomme kursoppgangen mandag førte til at Purus-aksjene til Hexagon Composites midt på dagen var 2,2 milliarder kroner mer verdt. Likevel var Hexagon-aksjen lenge ned 5–6 prosent. Rundt klokken 13 var nedgangen redusert til 1,0 prosent.

– Det er en logisk brist her, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

– De som herjer i mange grønne aksjer på Euronext Growth, er ikke de mest nøyaktige med kalkulatoren. Jeg tror vi i en periode nå bare må konstatere at sammenhengene i aksjemarkedet ikke er helt matematiske, legger han til.

Høy omsetning

Carnegie og SEB hadde ansvaret for å ta Purus på børs. Noteringskursen var 27,30 kroner, som var helt øverst i det indikative kursintervallet og som verdsatte selskapet til 5,5 milliarder kroner.

I årets ni første måneder hadde Purus inntekter på 271 millioner kroner, og et negativt driftsresultat på 156 millioner.

Da selskapet i forrige uke hentet 750 millioner kroner i en emisjon, sa Purus-sjef Morten Holum til Finansavisen:

«Emisjonen ble flere ganger overtegnet, og da mener jeg flere ganger.»

BRA START: Konsernsjef Morten Holum i Hexagon Purus så aksjekursen stige over 50 prosent på første noteringsdag. Foto: Iván Kverme

Den voldsomme appetitten etter Purus-aksjene, både i emisjonen og mandag, sørget for at omsetningen klokken 13 var godt over 160 millioner kroner. Det var mer enn i Equinor, men litt mindre enn i spekulasjonsfavoritten Norwegian.

Handelen i Purus-aksjen viser også at hydrogenfeberen holder seg høy på Oslo Børs. Nel-aksjen er opp 178 prosent i år, mens nykommerne Everfuel og HydrogenPro har gjort det svært bra på Euronext Growth.

– Det kan jo tenkes at markedet hadde forventninger om at Purus-aksjen skulle handles enda litt høyere, og at kursfallet i Hexagon Composites skyldes skuffelse over at det ikke skjer, sier Eriksrød.

Uvesentlig startpunkt

Forvalteren har imidlertid liten tro på sin egen teori, selv om han viser til at Hexagon-aksjen har gjort det bra den seneste tiden, dels som følge av Purus-noteringen.

– Det er mange spesielle investorer i dette markedet, så det er vanskelig å komme med en eksakt vitenskap på det som skjer, sier Eriksrød.

– Vi har fått en investorbase, der startnivået til en aksje nesten er uvesentlig. De mener at disse grønne aksjene skal opp 30–40 prosent etter noteringen, uansett om verdsettelsen er én eller 100 milliarder kroner.

Han understreker imidlertid at finnes flere tilfeller der man i perioder har hatt slike ulogiske utslag i aksjekursene. Ett eksempel er Schibsted og Adevinta. 

– Selv om Adevinta er en stor del av Schibsted-verdiene, kan de to aksjene av og til gå sine egne veier. Det er uansett sjelden man får fullt gjennomslag for prisingen av et datterselskap. Investorene liker rene eksponeringer.

En viss eksponering

Da Hexagon Composites besluttet en egen notering for sin hydrogensatsing, innrømmet konsernsjef Jon Erik Engeset at de hadde fulgt med på prisingen til Nel.

«Vi har sett på Nel, svenske PowerCell og canadiske Ballard. Felles for disse selskapene er at de har en mye mer attraktiv prising relativt til omsetningen enn det Hexagon har,» sa Engeset.

RIKTIG VURDERT: Hexagon-sjef Jon Erik Engeset mente Purus var mer verdt enn 4-5 milliarder kroner. Etter kursoppgangen mandag er verdsettelsen 10 milliarder. Foto: Brian Cliff Olguin

Han mente også at det var rom for vesentlig høyere pris på Purus enn analytikernes estimat den gangen på mellom 4 og 5 milliarder kroner. Etter mandagens kurshopp er egenkapitalen i  Purus priset til nesten 10 milliarder.

Eriksrød mener det blir stadig mer krevende å regne hjem verdiene i mange av de grønne nykommerne på Oslo Børs.

– Vi eier aksjer i mange av disse selskapene, men vi er ikke helt komfortabel med verdsettelsen. Vekstutsiktene er imidlertid så gode at det er fornuftig å ha en viss eksponering, sier forvalteren.