Med KLP, Spetalen og lynet inn på børsen

Horisont Energi knipset én gang for 150 millioner kroner. To dager senere knipses det for børsnotering rett over nyttår.

HASTENOTERING: Bjørgulf Eidesen, gründer og adm. direktør i Horisont Energi, noteres på Euronext Growth i januar. Foto: Horisont Energi
Industri

For en uke siden, på lille julaften, kunne Finansavisen omtale de massive investeringsplanene som lille Horisont Energi farer med. Flere må ha blitt preget av nyheten og god julestemning, for nå i romjulen har energiselskapet lokket med seg svært tunge investorer.

Tirsdag kveld ble det bekreftet at selskapet, hvis ambisjon er rimelig hårete med karbonnøytral produksjon av energi og ammoniakk, hentet inn 150 millioner kroner. 

120 av disse kommer fra ankerinvestorene KLP, Saga Pure, Øystein Stray Spetalens investeringsselskap Tycoon og det amerikanske hedgefondforvalteren QVT. Disse opplyses nå å få en samlet eierandel på omkring 40 prosent i selskapet.

– Vi hentet inn 150 millioner kroner, og emisjonen ble betydelig overtegnet, sier en tydelig blid Bjørgulf Eidesen, gründer og adm. direktør i Horisont Energi.

Onsdag ettermiddag bekreftet Saga Pure, der investor Spetalen er dominerende, at det sikrer seg 11,7 prosent av Horisont Energi for sin investering på 35 millioner kroner.

Lynraskt på børs

Nå bekrefter Horisont Energi overfor Finansavisen at det har planer om en børsnotering – og det allerede i januar.

Investeringsplanene, som Eidesen kunne omtale før jul, inkluderer blant annet 8–10 milliarder kroner i et karbonnøytralt hydrogen- og ammoniakkanlegg i Finnmark, og vil kreve ytterligere kapitalinnhentinger kombinert med investeringer fra infrastrukturinvestorer. I Finnmark-anlegget har Horisont Energi inngått en intensjonsavtale med Equinor.

Mens tradisjonell hydrogen- og ammoniakkproduksjon medfører karbonutslipp, skal Horisont Energis «egen og patenterte teknologi for karboninjeksjon og -lagring gjøre produksjonen karbonnøytral», heter det.

– Investorene har nok sett oss som et ungt selskap, men et selskap som allerede har kommet i gang med prosjektering av et anlegg for storskalaproduksjon. Vi lurer ikke på hvordan vi skal få til skalerbarheten i vår virksomhet, som mange andre, vi har planene klare. Vi går rett på mål og vil få høy inntjening på vår produksjon fra dag én, sier Eidesen, som kan skilte med lang industrierfaring, blant annet fra Equinor.

Ifølge ham indikerer estimatene at det ventes en høy etterspørsel i det europeiske karbonlagringsmarkedet.

DOBBELT: Investor Øystein Stray Spetalen kommer inn i Horisont både direkte og indirekte. Foto: Michael Groth

Eidesen frykter ikke at hans nye aksjonærer vil forsvinne som dugg for solen etter en eventuell kursoppgang etter noteringen:

– Jeg tror at Horisont Energi fremstår som et interessant, langsiktig løp, og ikke kun et finansielt veddemål for investorene, sier Eidesen, som kan vise til at de resterende 30 millionene i emisjonen ble spredd på underkant av 100 aksjonærer.

Med assistanse fra Fearnley Securities og ankerinvestorene lyktes det også å hente inn det amerikanske hedgefondet QVT – noe Eidesen må kunne anse som en fjær i hatten.

Kan se til Yara

Eidesen startet opp Horisont Energi for halvannet år siden. I dag har Sandnes-selskapet elleve ansatte, hvor flesteparten har mange års erfaring fra teknologi- og energisektoren.

– Innen karbonfangst vil det bli mye og stort, blant annet drevet av regimet i EU. Vi har en rendyrket modell for dette, sier Eidesen.

For en uke siden uttalte han til Finansavisen at intensjonsavtalen med Equinor går ut på å gjennomføre felles studier for å se på muligheten til å bygge et fullskalaanlegg for produksjon av karbonnøytral ammoniakk, basert på såkalt blått hydrogen, i Finnmark.

«Planen er å avkarbonisere hydrogenet og deretter oppgraderer det til ammoniakk,» uttalte Eidesen.

Horisont og Equinor følger på mange måter i fotsporene til Yara, som i begynnelsen av desember lanserte planer om å kutte CO2-utslippene fra ammoniakkfabrikken på Herøya gjennom å elektrifisere hydrogenproduksjonen.

Yara-sjef Svein Tore Holsether fortalte i den forbindelse at gjødselgiganten har hatt samtaler med den danske shippinggiganten Maersk med tanke på å gjøre ammoniakk til fremtidens drivstoff innen skipsfart.

Horisont Energi
breaking
Nyheter
Industri
Børs