<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elon Musk blar opp for konkursrammede borerigger

Mange trodde de to Valaris-riggene skulle på skraphaugen. Nå viser det seg at Elon Musks SpaceX vil bruke dem som oppskytingsplattformer for Starship-rakettene.

    Publisert 20. jan. 2021 kl. 13.05
    Oppdatert 20. jan. 2021 klokken 21.38
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 260 ord
    FRA OLJE- TIL OPPSKYTINGSPLATTFORM: SpaceX-grunnlegger Elon Musk vil bruke to gamle Valaris-rigger som plattform for oppskytingen av Starship-raketten. Foto: STEVE NESIUS

    De halvt nedsenkbare boreriggene «Valaris 8500» og «Valaris 8501» ble solgt for til sammen 7 millioner dollar i juli i fjor – én måned før riggselskapet Valaris tok turen inn i Chapter 11.

    Mange antok at de relativt moderne riggene på henholdsvis 11 og 12 år skulle skrapes.

    Nå viser det imidlertid seg at riggene får fornyet liv; som flytende oppskytingsplattformer for Starship-rakettene til SpaceX.

    Konturene av planene ble kjent i juni i fjor da SpaceX-gründer Elon Musk skrev følgende på Twitter:

    «SpaceX bygger flytende superheavy-class romfartshavner for mars, månen og hypersoniske reiser rundt jorden».

    Riggene er omdøpt til «Deimos» og «Phobos» og må igjennom en omfattende ombygging før de er klare for sine nye liv som oppskytingsplattformer etter drøyt ti år som oljeplattformer.

    Bransjenettstedet NASASpaceflight var først ute med å rapportere saken.

    Gjør som Blystad

    Musk er ikke den eneste som relativt nylig har benyttet seg av den kriserammede riggindustriens konkurssalg, og ser alternative bruksområder for arbeidsløse borerigger.

    Rett før jul i fjor skrev Finansavisen at selskapet Eclipse Drilling, hvor Arne Blystad er storeier, har kjøpt en eldre Diamond Offshore-rigg for å konvertere den til bruk i havvindindustrien.

    Prislappen var 2,85 millioner dollar.

    – Det medfører riktighet at Eclipse Drilling har inngått en avtale med Diamond om kjøp av denne riggen. Det er en rekke forbehold på kjøpers og selgers side, og inntil disse er løftet kan vi dessverre ikke kommentere ytterligere, sa Blystad til Finansavisen da.

    Nylig solgte Valaris også den oppjekkbare nordsjøriggen «Valaris JU 101» til det russiske statseide russiske oljeselskapet JSC Zarubezhneft for 25 millioner dollar.