Tilrettelegger roper kjøp etter grønn emisjon

DNB Markets bidro med å hente grønn vekstkapital for Norske Skog. Dagen etter klinket meglerhuset til med en ny kjøpsanbefaling, hvor kursmålet ble jekket opp fra 31 til 40 kroner.

FALL: Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog leverte et EBITDA-resultat på 110 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er 450 millioner kroner lavere enn tilsvarende periode i fjor. Foto: Iván Kverme
Industri

Onsdag ble det kjent at Norske Skog  gikk ut i markedet for å hente 400 millioner kroner i frisk egenkapital, samtidig, som storaksjonær Oceanwood solgte aksjer for 400 millioner kroner.

Kapitalinnhentingen kom følgelig etter at selskapet senest i fjor høst valgte å pøse ut et utbytte på 250 millioner kroner til aksjonærene.  

Norske Skog brukte meglerhusene Pareto Securities og DNB Markets som tilretteleggere i transaksjonen. Det tok imidlertid ikke mange timene før DNB Markets rykket ut med en ny kjøpsanbefaling på Norske Skog, hvor kursmålet ble jekket opp fra 31 til 40 kroner.

Fredag stengte Norske Skog-aksjen i 31,90 kroner, noe som betyr at tallknuserne ser en oppside på 25 prosent.

Satser grønt

I analysen ført i pennen av finske Jimi Lehtonen er overskriften: «On the road to transformation». Emisjonen som ble gjennomført handler om å finansiere transformasjonen inn i fornybar emballasjeproduksjon og utviklingen av grønne vekstinitiativer.

«Vi har i dag flere interessante prosjekter som ikke ville blitt gjennomført fordi emballasjeprosjektet ville tatt all vår kapasitet. Nå får vi fleksibilitet til å gjøre andre ting også, ikke minst her i Norge», uttalte Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt.

I analysen til DNB Markets indikeres det at Norske Skog skal investere 4,7 milliarder kroner i vekst de neste 3-5 årene, hvorav 85 prosent skal være grønne initiativer.

Nedjusterer estimater

Innskrenket kapasitet som følge av coronapandemien har slått hardt inn på Norske Skogs inntjening.

I fjerde kvartal fikk selskapet et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 110 millioner kroner, ned fra 560 millioner i samme kvartal året før.

For hele 2020 falt EBITDA fra 1,9 milliarder til rundt 700 millioner. Til Finansavisen uttalte konsernsjefen at emisjonen kom litt som følge av coronakrisen, siden mye av inntjeningen fra papirmarkedet har falt bort.

DNB Markets har kuttet EBITDA-estimatet for 2021 betydelig, hvor spesielt inntjeningen i første halvår bli påvirket, med gjenninnhenting i andre halvår. I inneværende år venter meglerhuset et EBITDA-resultat på 205 millioner kroner, før det underliggende driftsresultat skal opp til 863 millioner kroner til neste år.