Kjetil Bøhn slakter Carnegie-analyse

En analyse fra Carnegie senket tirsdag Quantafuel-aksjen. – Den har like stor verdi som brukt toalettpapir, svarer konsernsjef Kjetil Bøhn.

IRRITERT: Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn mener Carnegie flere ganger har skrevet uriktige ting om selskapet, som har spesialisert seg på plastgjenvinning. Foto: Ole Christian Rønning
Industri

Det hele startet med at den danske avisen Nordjyske i helgen skrev at 350 tonn plastavfall ikke kunne resirkuleres i Quantafuels nye fabrikk i Skive, og at den derfor i stedet ble brent. Det førte til at Carnegie skrev en Agilyx-oppdatering   om dette:

«Vi mener at artikkelen er negativ for Quantafuel gitt investorenes inntrykk av at selskapet kan resirkulere alle typer plast blandet med alle slags fraksjoner og fortsatt lage 80 prosent nafta-råvare. Åpenbart er dette umulig.»

Analysen bidro til at Quantafuel-aksjen stupte rett etter børsåpning tirsdag. På det laveste ble aksjen handlet til 66 kroner, mens den om ettermiddagen hadde løftet seg til litt over 70 kroner, tilsvarende en nedgang på 6,1 prosent.

Dette får Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn til å tenne på alle plugger.

– Dette er bare vås, sier han.

– Denne analysen har like stor verdi som brukt toalettpapir. 

Ikke rot i virkeligheten

Dette er dessuten fjerde eller femte gang de kommer med gale påstander om Quantafuel
Kjetil Bøhn, Quantafuel

Bøhn viser til at Carnegie tok konkurrenten Agilyx på børs før jul. Siden har meglerhuset sendt en rekke positive analyser som spår Quantafuel-konkurrenten til himmels. 

Senest for et par uker siden mente analytiker Mikkel Nyholt-Smedseng at Agilyx-aksjen var verdt 75 kroner, mens aksjen tirsdag ble handlet til 49 kroner. Samtidig har ikke meglerhuset startet dekningen av Quantafuel.

– Carnegie må mene hva som helst om Quantafuel, det er helt greit. Men de kommer med påstander om oss som ikke har noen rot i virkeligheten. De bare sitter og lirer av seg påstander fra et amerikansk selskap uten å sjekke om dette er sant, sier Bøhn.

– Dette er dessuten fjerde eller femte gang de kommer med gale påstander om Quantafuel. Når man skal skrive noe om Quantafuel, så går det an å plukke opp telefonen og spørre oss om dette er riktig. Vi sitter tross alt på Lysaker. Det burde ikke være så vanskelig, fortsetter han.

Snakker negativt

Bøhn viser til at Quantafuel var det første plastgjenvinningsselskapet som ble listet på Euronext Growth, og at selskapet er blitt godt mottatt av markedet. 

I dag prises selskapet til nesten 10 milliarder kroner, mens Agilyxs markedsverdi er godt under det halve.

– Grunnen til at Agilyx kom til Norge og listet seg på Euronext Growth, vil jeg tro er fordi Quantafuel har hatt suksess og fått en høy markedsverdi. Hvorfor skulle ellers et amerikanske selskap liste seg her.

– Agilyx skal så vidt jeg forstår selge anlegg for å gjenvinne termoplast, som er en mikrofraksjon av markedet. Men all ære til dem for det. Jeg håper at de lykkes. Men de bruker også utrolig mye energi på å snakke negativt om oss. Så blir disse uttalelsene gjengitt av denne såkalte analytikeren i Carnegie, uten noen som helst kvalitetskontroll. Det irriterer meg.

Vann og klor

I markedet er det masse ulike fraksjoner med plast, og bare i Europa er det 29 millioner tonn
Kjetil Bøhn, Quantafuel

Så hva er sant med artikkelen til den danske avisen Nordjyske, ifølge Bøhn:

– Dette er plast som har ligget hos det Reno Nord i et par år og som viste seg å inneholde mellom 25 og 30 prosent vann og masse klor. Den plasten ønsket ikke vi å fokusere på nå. Vi driver med plastgjenvinning, og ikke gjenvinning av vann.

Bøhn forteller videre at avfallsselskapet Reno Nord henvendte seg til Quantafuel angående plasten. Noe ble sendt over til Quantafuel for sjekk, og da det store vann- og klorinnholdet ble funnet, takket Quantafuel nei til å ta den i mot. Den ble i stedet brent hos Reno Nord i Aalborg.

– I markedet er det masse ulike fraksjoner med plast, og bare i Europa er det 29 millioner tonn. Vi har med andre ord mer enn nok tilgang på plast. I den fasen vi er i nå ønsker vi derfor ikke å bale med denne plasten, sier Bøhn.

– Det er ikke verre enn det. Enhver burde skjønne, selv denne såkalte analytikeren i Carnegie, at vi ikke tar fraksjoner som inneholder alt annet en plast når vi har rikelig tilgang på råvarer som er i henhold til våre spesifikasjoner.

Driver testproduksjon

Quantafuels nye prosessanlegg i Skive sto ferdig i fjor høst, og startet da raskt opp med testproduksjon ved én av fire identiske produksjonslinjer. Bøhn har tidligere sagt at det vil ta flere måneder å komme i full produksjon.

«Jeg skjønner at det er forventninger der ute om at det bare er å trykke på en knapp for å komme i gang. Men jeg tror ikke det finnes et eneste prosessanlegg som har kommet opp på noen få uker, og i hvert fall ikke med ny teknologi,» sa han til Finansavisen i forbindelse med tredjekvartalsrapporten i november.