Stille før solstormen

Scatecs inntekter fra bygging av solparker falt med over 4 milliarder kroner i 2020. Fremover spår konsernsjef Raymond Carlsen et kraftig oppsving.

SER ØKT AKTIVITET: – Det store bildet ser veldig bra ut, sier konsernsjef Raymond Carlsen i Scatec, selv om byggingen av nye solparker går tregt om dagen. Foto: NTB
Industri

– Det store bildet ser veldig bra ut. Dette markedet vokser som bare det, sier Scatec-sjef Raymond Carlsen etter tirsdagens kvartalspresentasjon.

I fjerde kvartal kommer imidlertid denne veksten ikke så godt til syne. Scatecs inntekter falt nemlig fra drøye 1,6 milliarder i fjerde kvartal i 2019 til 500 millioner i fjorårets tre siste måneder. 

Kraftproduksjonen gjorde imidlertid en hopp gjennom 2020, slik at driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) fra denne virksomheten endte på 1,4 milliarder i fjor, opp fra 976 millioner i 2019.

Den viktigste grunnen til at resultatet i fjerde kvartal falt som en sten er at byggingen av nye solparker nærmest er fraværende.

Forsvinner ikke

Det er Scatecs forretningsområde Developmet & Construction (D&C) som bygger solparker. I 2018 hadde D&C inntekter på 4 milliarder kroner, mens de økte de 5 milliarder i 2019.

I 2020 stoppet inntektene 873 millioner kroner. EBITDA kom inn på minus 28 millioner kroner, mot et plussresultat på 589 millioner året før.

– Skyldes denne nedgangen coronakrisen?

– Nei, det blir feil å si, svarer Carlsen.

– Går vi tilbake til 2017, hadde vi også da en mellomperiode med mindre aktivitet. Mye av nedgangen i D&C kan tilskrives timingen på prosjektene. Men dette betyr ikke at prosjektene blir borte, sier Carlsen.

Målet består

Jeg ville ikke opprettholdt denne ambisjonen hvis vi var avhengig av ett prosjekt
Raymond Carlsen, konsernsjef

Carlsen lanserte i september 2019 ambisjonen om at Scatec ved utgangen av 2021 skulle ha solparker med en samlet kapasitet på 4,5 gigawatt (GW) enten i produksjon eller under bygging.  

På det tidspunktet hadde selskapet 1,1 GW i produksjon og nesten 0,8 GW under bygging, altså totalt 1,9 GW.

Litt over 16 måneder senere er det fortsatt 1,9 GW som ligger i denne kategorien, men andelen solparker som produserer strøm er vesentlig høyere enn 1,1 GW. 

Målet på 4,5 GW om 11 måneder står likevel fast.

– Når jeg fortsatt hevder at vi skal ha 4,5 gigawatt enten i produksjon eller bygging ved slutten av året, betyr det at mesteparten vil være under bygging, sier Carlsen.

Han trekker frem India, Sør-Afrika og Brasil som interessante land for videre ekspansjon, og at selskapet jobber med flere prosjekter med en kapasitet på mellom 0,4 og 1,0 GW.

– Jeg ville ikke opprettholdt denne ambisjonen hvis vi var avhengig av ett prosjekt. Vi har mange prosjekter gående, og alle disse må ikke komme «innenfor stengene» for at at vi skal lykkes. 

– Som et resultat av den økte byggeaktiviteten vi ser komme i 2021, vil også inntektene i D&C ta seg opp i år. Men jeg kan ikke nå gi noe tall for hva årets omsetning blir, sier Scatec-sjefen.

Valutatap

For tre måneder siden ble det kjent at Scatec kjøper vannkraftprodusenten SN Power for 10,9 milliarder kroner. Ifølge Carlsen kan det i de 4,5 GWene som skal være i produksjon eller  bygging innen utgangen av året også være noen vann- og vindkraftprosjekter.

I forbindelse med oppkjøpet gjorde Scatec en emisjon på 4,75 milliarder kroner. Fredag i forrige uke ble oppkjøpet formelt gjennomført.

Etter at emisjonen ble gjennomført har dollaren svekket seg, noe som førte til at Scatec måtte bokføre et valutatap på 480 millioner kroner i fjerde kvartal. Dette tapet har imidlertid ingen effekt, ifølge Carlsen.

– Da vi fikk inn pengene fra emisjonen, kjøpte vi dollar fordi oppgjøret var i dollar. Dette påvirker ikke oss selv om det slår ut i kvartalsresultatet, sier han.

Tirsdag ettermiddag var Scatec-aksjen ned 4,1 prosent til 312 kroner. I begynnelsen av januar ble aksjen handlet til 400 kroner, mens emisjonen i november ble gjort til 230 kroner.

Scatec

(Mill. kr)4. kv./204. kv./19
Driftsinntekter4971 643
Driftsresultat63263
Resultat etter skatt−575−43