Karbonprisen i EU når «all-time high» – enkelte skylder på short-skvis

Den europeiske prisen for å slippe ut CO2 har økt til det høyeste nivået noensinne. Bjarne Schieldrop i SEB peker på at EU, Kina og USA det siste halvåret har økt klimaambisjonene betraktelig.

DYRERE: Prisen for å slippe ut karbondioksid i EU har steget til det høyeste nivået noensinne.  Foto: Dreamstime
Industri

Torsdag morgen nådde den europeiske karbonprisen – altså kostnaden for å slippe ut ett tonn med CO2 i EU – en «all-time high» på 38,25 euro pr. tonn.

I en rapport skriver analytiker Bjarne Schieldrop i SEB at enkelte har ment at oppgangen skyldes en spekulativ short-skvis, der spekulanter har blitt fanget short i et «bullish» marked, ikke så veldig ulikt det oppsiktsvekkende rallyet vi har sett i Gamestop-aksjen.

«Short-skvis»

  • Begrepet «short-skvis» har nærmest blitt et hverdagsuttrykk den siste tiden, takket være Gamestop-sirkuset som har pågått de siste ukene.
  • En short-skvis går enkelt forklart ut på at spekulanter som shorter en aksje – altså at de låner aksjer for å umiddelbart selge, for så å kjøpe dem tilbake ved en senere dato – må kjøpe tilbake aksjene til en høyere pris.
  • En shorter vedder på at aksjen skal falle, men det som derimot kan skje er at kursen blir drevet opp – noe som gjør at shorterne kan tape enorme summer, ettersom de må kjøpe aksjen tilbake ved en senere dato. Hvis kursen stiger for mye, kan shorterne se seg nødt til å begrense tapene ved å kjøpe tilbake aksjene tidlig, noe som driver kursen ytterliggere oppover.

– Det kan det godt være, men det viser også de underliggende kreftene i det nåværende europeiske karbonmarkedet, skriver analytikeren.

Han skriver at meglerhuset selv ikke er overrasket over prisutviklingen, men at oppgangen heller er ventet, og viser til tidligere rapporter fra meglerhuset.

Karbonnøytral

Ifølge Schieldrop har karbonprisen ligget an til å stige i lengre tid, med en enorm styrkning fra det politiske bakteppet i løpet av det siste halvåret.

VENTET: Analytiker Bjarne Schieldrop i SEB skriver at oppgangen i karbonprisen kommer som ventet etter at flere stormakter har innsett at strengere klimapolitikk kan gjennomføres. Foto: Lise Åserud/NTB

– I løpet av denne korte perioden har de tre store politiske og økonomiske stormaktene, Kina, EU og USA, uavhengig tilpasset sine klimamål. Alle tre sikter nå mot karbonnøytrale økonomier innen 2050-60. Og president Biden sikter mot en nøytral energisektor allerede i 2035.

Han skriver videre at en av hovedårsakene til den raske økningen i klimaambisjonene samt viljen til å handle raskt og effektivt er at politikerne nå tydelig kan se at det er både teknisk og økonomisk mulig å gjøre det.

– De teknologiske løsningene er plutselig der, og gir politikerne muligheten til å reagere på bekymringer for klimaet. Et alternativ de ikke kunne se tilgjengelig for bare noen få år siden.