Coronafest i trelast

Det ble hamret og saget i coronaåret 2020. Leverandør av utvendig kledning til hus og hytte melder om rekordresultat.

SATSET OVER 120 MILLIONER KRONER: – I 2019 ferdigstilte vi Europas mest avanserte malingfabrikk, sier Gausdal Bruvoll-sjef Jørn Nørstelien. Foto: Gausdal Bruvoll
Industri

– Ola Nordmann måtte jo finne på noe å bruke all hjemmetiden til. Snekring og oppussing har åpenbart vært en vinnersak, sier Jørn Nørstelien, daglig leder i treindustriselskapet Gausdal Bruvoll. 

Selskapet beskriver seg som en trelastprodusent og samvirkeselskap som eies av 1.300 skogeiere i distriktet fra Jevnaker og Lunner i sør, til Sel og Heidal i Gudbrandsdalen i nord.

Bedriften er stor på trelast nærmere bestemt utvendig kledning til hus og hytte som er ferdig malt, og den eier sin egen merkevare: Ultimalt.

21,8 millioner før skatt

Med en omsetning på 379 millioner kroner, fikk konsernet i 2020 et EBITDA-resultat på 46,5 millioner i 2020. Bunnlinjen viste til slutt et årsresultat før skatt på 21,8 millioner kroner. 

– Det er et meget sterkt resultat. Vi er naturligvis strålende fornøyde med dette, sier Nørstelien i en pressemelding.

I de tidlige vårdagene i fjor var imidlertid utsiktene dystre.

– Allerede i mars besluttet vi å ta ned produksjonen for å redusere lagre og styrke likviditeten – for det tilfelle at markedet skulle bli helt «dødt» som følge av covid-19 pandemien». Sier adm. direktør Jørn Nørstelien.

Investerte over 120 millioner kroner

Han hevder at konsernet har vært på offensiven i flere år. De seneste årene har selskapet investert mellom 120 og 130 millioner kroner i ny produksjonsteknologi.

Gausdal Bruvoll satser spesielt på fabrikkmaling av utvendig kledning og er ifølge selskapet selv én av landets desidert største aktører på det produktområdet.

– I 2019 ferdigstilte vi Europas mest avanserte malingfabrikk. Det var et utviklingsprosjekt. I slike prosesser er det ikke til å unngå at man trår feil på enkelte punkter, men etter hvert har vi virkelig fått produksjonen i denne fabrikken til å svinge, fremholder Nørstelien.

INVESTERTE STORT: – Etterhvert har vi virkelig fått produksjonen i denne fabrikken til å svinge, sier Jørn Nørstelien. Foto: Anders Horntvedt

Satser 40 millioner kroner

Til sommeren skal bedriftens 30 år gamle sorteringsanlegg i Gausdal byttes ut.

– Det nye sorteringsanlegget er en investering på rundt 40 millioner kroner. Vi vil med dette mer enn doble sorteringskapasiteten samtidig som vi reduserer bemanningsbehovet. Vi driver industri, og da handler det meste om å få opp effektiviteten og redusere kostnadene pr. produsert enhet, understreker Nørstelien.

Gausdal Bruvoll

(Mill. kr)20202019
Driftsinntekter379372,3
Driftsresultat-21,4
Resultat før skatt21,816,4
Årsresultat-12,5

Eiere: Samvirke med rundt 1.300 skogeiere fra Otta i nord til Hadeland i sør.

Hovedkontoret ligger i Gausdal, rundt 20 km fra Lillehammer, og sysselsetter til sammen rundt 130 årsverk. Ytterligere to produksjonsenheter er lokalisert i Gausdal og på Gran på Hadeland.

SKAL BYGGE UT: Europas mest avanserte anlegg i sitt slag, hevder Gausdal Bruvoll. Foto: Gausdal Bruvoll