<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil fange karbon med Røkke

Elkem har kuttet CO2-utslippene med 20 prosent, men øyner nå betydelige fremskritt.

    Publisert 25. feb. 2021 kl. 09.17
    Oppdatert 25. feb. 2021 klokken 14.10
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 213 ord
    VIL FANGE KARBON: Elkem og konsernsjef Michael Koenig. Foto: Ivàn Kverme

       

    Elkem holder for tiden på med en mulighetsstudie for etablering av karbonfangst i norske smelteverk, og har i den forbindelse inngått avtaler med to alternative teknologileverandører, skriver selskapet på sine hjemmesider torsdag. 

    Disse leverandørene er Aker Carbon Capture og Saipem. Førstnevnte bekrefter avtalen i en separat børsmelding.

    – Med våre utprøvede og HMS-vennlige løsninger, kan selskaper som Elkem redusere CO2-utslipp uten å introdusere nye, farlige utslipp på stedet, sier Aker Carbon Capture-sjef Valborg Lundegaard i en kommentar.

    – Har kommet langt allerede

    – Vi har allerede kommet langt med vår biokarbon-strategi, og har klart å redusere direkte, fossile CO2-utslipp med 20 prosent på våre norske smelteverk, sier Elkems klimadirektør Trond Sæterstad, og legger til at denne avtalen åpner for å «ta betydelige skritt».

    Studien vurderer den tekniske og økonomiske muligheten for å installere karbonfangst på Elkems fabrikker i Bjølvefossen, Bremanger, Rana, Salten og Thamshavn. Prosjektet har fått støtte fra Gassnovas CLIMIT-program. 

    Funnene i studien vil bli overført til Elkems fabrikker utenfor Norge, inklusive sitt ferrosilikon-anlegg på Island. Studien vil bli fullført i andre kvartal 2021, og SINTEF og Norsk Energi vil bidra som partnere i prosjektet.

    Elkem er også en del av CO2 Hub Nordland, et Gassnova-støttet prosjekt som samler fylkets prosessindustri med et mål om å fange over 1,2 millioner tonn CO2 årlig.