Ser 8-dobling av Spetalen-aksje

Børsnoteringen i Horisont startet med 500 prosent kursoppgang og handelsstopp. Nå spår Fearnley-topp Espen Landmark Fjermestad dobling av kursraketten.

OPTIMIST: Analysesjef Espen Landmark Fjermestad (t.v.) åpner for 8-dobling av Horisont Energi. Her sammen med kollegaene Dag Kilen og Peder Nicolai Jarlsby i Fearnley Securities. Foto: Anders Pedersen-Bjergaard
Industri

 

Fearnley tok ammoniakkselskapet på børs for tre uker siden til ellevill børsjubel. Siden har børsfesten stilnet, men analysesjef Espen Landmark Fjermestad slår nå et slag for det han mener kan være en ny «Blue Chip» på børsen.

Rett før jul flagget selskapet en intensjonsavtale med Equinor om å undersøke mulighetene for å bygge et karbonnøytralt ammoniakkanlegg i Finnmark med investeringsramme på mellom 8 og 10 milliarder kroner. 

I romjulen gjorde Fearnley en emisjon på 150 millioner der 120 var forhåndssolgt til Øystein Stray Spetalen og et par andre hjørnestensinvestorer til en prising på 18 kroner aksjen eller 300 millioner.

STO FØRST I KØEN: Øystein Stray Spetalen var hjørnestensinvestor i Horisont Energi, og kunne notere seg en stor papirgevinst. Foto: Iván Kverme

Base case: Dobling

Horisont-aksjen ble raskt handlet til 30, 40 og over 50 kroner i gråmarkedet før den elleville børsåpningen der automatisk handelsstopp slo inn da aksjen åpnet på 110 kroner, en oppgang på 500 prosent.

Siden har aksjekursen falt tilbake til 56 kroner, men nå har Fearnley-analytiker Landmark Fjermestad startet analysedekning der han spår aksjen tilbake til de himmelhøye nivåene.

«New Blue Chip on the Block», skriver analysesjef Espen Landmark Fjermestad i en fersk analyse av Horisont Energi. Han spår aksjen i 116 kroner, tilsvarende en dobling fra dagens nivå.

Åttedobling

Men Landmark Fjermestad tror aksjen kan gå mye, mye mer. I analysen skriver han: «Hvis Horisont Energi skulle bli i stand til å kommersialisere hele forretningsplanen, ser vi en 8-dobling av verdipotensialet».

Blue sky-prognosen tilsier en Horisont Energi-kurs på hele 464 kroner.

I analysen har han kun basert seg på én av fire tog. Selv i dette scenariet mener Fearnley Horisont handles til bare 2 ganger inntjeningen med 60 prosent fri kontantstrøm.

Selv om Øystein Stray Spetalen var stor hjørnestensinvestor ved å ta aksjer for 50 millioner via Saga Pure og Tycoon, er gründer Bjørgulf Eidesen største eier.

STØRSTE EIER: Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen er gründer og adm. direktør i Horisont Energi. Foto: Horisont Energi

Eidesen har tidligere jobbet i Equionor inntil han starte Horisont for to år siden. Planen nå er å bygge et anlegg med produksjonskapasitet på mer enn én million tonn ammoniakk i året og offshore lagring.

8 prosents langsiktig vekst

Tradisjonelt gir hydrogen- og ammoniakkproduksjon karbonutslipp, men en egen og patentert teknologi for karboninjeksjon og lagring gjør Horisonts produksjon karbonnøytral.

Bruksområdene skal være gjødselproduksjon, kjemisk industri, kraftproduksjon og drivstoff til maritim sektor.

Fearnley peker på at karbonfri gjødsel og ditto marint drivstoff kan doble amoniakkproduksjonen de neste 30 årene. Kombinert med annen etterspørsel spår de 8 prosent årlig vekst frem til 2050.

Horisont planlegger produksjon av karbonnøytral ammoniakk basert på såkalt blått hydrogen. Ved å omgjøre hydrogenet til amoniakk før det sendes til kundene blir frakten enklere og billigere.

Anlegget er tenkt lagt til Finnmark der det er god tilgang på fornybar energi.

31 prosents margin

I analysen har Fearnley-analytikeren regnet seg frem til en diskontert «fair value» på 127 kroner pr. aksje basert på ett tog, og en amoniakkpris på 400 dollar pr. tonn.

Basert på en sammenligning med tilsvarende andre selskaper har han funnet en verdi på 134 kroner.

Gitt kun ett tog av planlagt fire spår Landmark Fjermestad de første inntektene i 2025 med 3,3 milliarder kroner, driftsresultat på én milliard og driftsmargin på 31 prosent.

Frem til 2024 må imidlertid Horisont-aksjonærene smøre seg med tålmodighet da regnskapene vil komme til å vise null inntekter.