Hydro fikk 4-5 milliarder mer enn ventet

Hydros forretningsområde Rolling, som leverte et underliggende driftsresultat på 70 millioner kroner i 2020, selges for 14 milliarder kroner. – En veldig god pris, sier analytikerne.

GODT FORNØYD: – Dette er en god løsning, både for Hydro og for de ansatte i Rolling, som vil fortsette arbeidet og vokse videre i et nytt, rendyrket nedstrømselskap, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Industri

Helt siden Hydro i 2019 varslet om en strategisk gjennomgang av forretningsområdet Rolling, har det ligget i kortene at virksomhetene ville bli solgt. Fredag ble det endelig klart at KPS Capital Partners betaler 1.380 millioner euro, eller rundt 14 milliarder kroner, for virksomheten.

– Dette er positivt, og prisen er langt høyere enn det jeg så for meg, sier Carnegie-analytiker Morten Normann.

Han er ikke alene om å bli overrasket over prisen Hydro-ledelsen har klart å forhandle seg frem til for sin valsede virksomhet, som produserer alt fra drikkebokser og bildeler til aluminiumsfolie.

– Jeg tror ikke det var noen som så får seg at Hydro skulle få en så god pris, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen.

BRA SALG: SEB-analytiker Truls Kolsrud Engene så for seg en salgssum som var cirka  4 milliarder kroner lavere. Foto: Iván Kverme

«Prisen er cirka 2 kroner pr. aksje høyere enn det som var reflektert i vår verdsettelse,» skriver SEB-analytiker Truls Kolsrud Engene i en tekstmelding.

Milliardopptur

Med litt over 2 milliarder utestående Hydro-aksjer, er prisen Hydro oppnår cirka 4 milliarder kroner høyere enn SEB-analytikeren så for seg. 

Normann i Carnegie mente Rolling var verdt mellom 9 og 10 milliarder kroner, mens Sivertsen priset virksomheten til rundt 800 millioner euro, eller drøy 8 milliarder kroner.

– Det gikk i fjor rykter om at Hydro var klare til å signere et bud på litt over 1 milliard dollar. Jeg tror ikke markedsforventningene i dag var noe spesielt høyere, sier Sivertsen.

GOD PRIS: Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities er overrasket over prisen Hydro fikk for Rolling. Foto: Ivan Kverme

Dermed har Hydro fått mellom 4 og 5 milliarder kroner mer enn analytikerne ventet. Fredag ettermiddag var Hydro-aksjen opp 2,1 prosent til 48,76 kroner.

Dårlig i lang tid

I 2020 hadde Rolling inntekter på 24 milliarder kroner, eller 17 prosent av Hydros totale inntekter. Men av et samlet underliggende driftsresultat på litt over 6 milliarder kroner i fjor, sto Rolling bare for 70 millioner.

Selv om 2020 var et spesielt år, har denne virksomheten slitt i mange år.

– Inntjeningen har vært for lav i for lang tid, sa Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim, da hun fredag presenterte salget.

I 2019 var det underliggende driftsresultat på 413 millioner kroner, mens analytikerne så for seg 320 millioner kroner i år.

SVAK INNTJENING: Carnegie-analytiker Morten Normann mener Rolling har holdt inntjeningen i Hydro nede i mange år. Foto: Iván Kverme

– Rolling har vært med på å holde inntjening og kapitalavkastningen i Hydro nede i alle år, sier Normann.

Må ta nedskrivning

Når handelen trolig blir gjennomført i løpet av andre halvår, vil KPS Capital Partners overta syv anlegg, ett FoU-senter og internasjonale salgskontorer, i tillegg til rundt 5.000 ansatte, hvorav 650 i Norge og de resterende hovedsakelig i Tyskland.

Ifølge børsmeldingen vil den avtalte transaksjonsprisen medføre en reduksjon på 856 millioner euro i pensjonsforpliktelser, og Hydro vil motta 435 millioner euro i kontantvederlag.

Samtidig vil Hydro, til tross for den gode prisen, måtte ta en nedskrivning på mellom 160 og 190 millioner euro.

– Det viser bare hvor lite Hydro har fått ut av denne virksomheten gjennom mange år, sier Normann.