<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solgte milliardselskap, ble møbelsnekker

Etter én suksess og én fiasko har IT-gründer Kim Daniel Arthur skiftet beite. Nå har IT-gründeren i stedet fått pen vekst på møbelsnekring.

Publisert 12. juli 2021
Oppdatert 14. juli 2021
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 910 ord
SKIFTET BEITE: – Jeg får kombinert møbelsnekring og programmering, og får utløp for kreativiteten min når to verdener møtes, sier Kim Daniel Arthur i møbelverkstedet Ekte. Foto: Anders Horntvedt

TROMSØ: – Jeg hadde alltid drømt om å lage noe fysisk. Etter mange år i den virtuelle verden besluttet jeg å lage en stol. Jeg la ut et skrytebilde på Facebook, og så begynte det å komme bestillinger i kommentarfeltet. Det ble starten på Ekte Møbelsnekkeri, sier Kim Daniel Arthur, daglig leder og gründer i Ekte.

Verkstedet i utkanten av Tromsø har ved første øyekast lite til felles med et spilldesignstudio. Likevel er det i spillverdenen Arthur har sin bakgrunn.

Nettavisen Shifter har tidligere fortalt at han programmerte sitt første spill da han var seks år.

Uten et eneste studiepoeng med høyere utdanning ble han tech-kjendis da han i 2009 solgte spillsuksessen Playfish til giganten Electronic Arts, som blant annet står bak FIFA-spillene og The Sims.

Playfish-spillene hadde 13 millioner brukere innom daglig, og 180 millioner hadde registrert seg. Arthur satt på 1,75 prosent av aksjene da Tromsø-selskapet ble solgt.

Salgssummen var på hele 2,4 milliarder kroner.

IT-gründeren fikk SMS fra banken om at 16 millioner var kommet rett inn på kontoen, og i tillegg fikk han amerikanske EA-aksjer for ytterligere 14 millioner kroner.

Imidlertid mistrivdes han i EA, der han etterhvert fikk rollen som en kjip prosess-dude, som han selv har kalt det.

Etter å ha sluttet i EA, det siste året i Japan, gikk han rett inn i oppstartsmiljøet i Tromsø og gründet coworking-spacet Flow, Tromsøs svar på Mesh i Oslo.

Snekring og programmering er to forskjellige verdener, men samtidig er det mye som er overførbart
Kim Daniel Arthur, Ekte

– Solgte ikke godt nok

Det ble springbrettet for oppstartsselskap nummer to: Tromsø-selskapet Superplus.

Superplus utviklet en app som hjelper barn med spesielle behov å kommunisere, men en storslått satsing i USA endte i økonomisk fiasko.

– Vi fikk god respons da vi teste appen ut på brukere, men den korte versjonen av historien er at den ikke solgte godt nok i USA. Å avslutte satsingen der var en kjip avgjørelse å ta i og med at produktet fungerte, har Arthur tidligere fortalt til Bladet Tromsø.

Selskapet avviklet virksomheten i 2017, og i 2019 ble Superplus formelt meldt oppløst i Brønnøysund.

Det var i denne perioden Arthur så bilde av en stol han likte. Han laget en lignende selv, la ut bilde og fikk altså superrespons.

PRODUKTER AV RESTEMATERIALER: Tapasfjøl av lønnetre. Foto: Ekte

– Nydelig å få jobbe

– Det var som å være gutt igjen. Det var nydelig å få jobbe med et fysisk produkt. Etter hvert ballet det på seg, så da måtte jeg få meg et verksted, sier han.

Fire og et halvt år senere har Arthur og møbelsnekkeriet Ekte fått ni ansatte.

Bedriften omsatte for 6,6 millioner kroner i fjor, og har nå levert grønne tall på bunnlinjen to år på rad.

– Snekring og programmering er to forskjellige verdener, men samtidig er det mye som er overførbart. I spill lager man en 3D-verden, og i et snekkerverksted lager man objekter i tre dimensjoner, sier Arthur.

PRODUKTER AV RESTEMATERIALER: Tetraeder-tredimensjonalt puslespill med to biter. Foto: Ekte

Har levert 250 prosjekter

Selskapet har levert 250 bestillingsprosjekter siden starten. Det franske luksuskonsernet Hermès, SpareBank 1 Nord-Norge og Consto er noen av kundene.

Hermès var kunde i 2019, i forbindelse med et utendørs medie-event for internasjonale reiselivsjournalister.

Da bød på Ekte på en spesiallaget scene av trevirke, samt benker og serveringsbrett.

Det seneste året har selskapet tatt fatt på to nyutviklingsprosjekter.

Det ene er møbelserien BV Ottem, som lages i samarbeid med formgiver Bjørn Viggo Ottem.

SAMARBEIDSPARTNER: Formgiver Bjørn Viggo Ottem. Foto: Tank Design

Ottem har siden oppstarten i 1999 vært designer og partner i Tank Design, et byrå som har vunnet nasjonale og internasjonale priser for sine prosjekter.

Det andre utviklingsprosjektet er bedre utnyttelse av restmaterialene.

Hvert år har møbelsnekkerfirmaet vært nødt til kaste tonnevis med restplank. Nå lager Ekte designprodukter av restmaterialer og selger dem i egen nettbutikk.

I likhet med de øvrige møblene ligger prisen i premiumsegmentet: På nettbutikken vare.no tar Arthur 500 kroner for en enkel barneleke, og 600 kroner for en skjærefjøl.

NI ANSATTE: Bedriften omsatte for 6,6 millioner kroner i fjor, og har nå levert grønne tall på bunnlinjen to år på rad. Foto: Anders Horntvedt

Sikter mot 20 ansatte

– Hvordan ser bedriften ut om fem år?

– Da har vi fått sving på eksporten, og folk over hele verden har fått kjennskap til produktene våre. Vi er blitt noen flere på verkstedet, kanskje 15–20 ansatte, sier Arthur.

Nøkkelen til å nå ut bredt er BV Ottem-serien, slik at det blir mer serieproduksjon og mindre skreddersøm der det er vanskelig å ta ut marginer til å leve av.

Så langt har Arthur satset rundt 3 millioner kroner av egne penger for å bygge opp Ekte som bedrift.

– Er det dette du har lyst til å drive med?

– Ja, det kjennes veldig godt. Jeg får kombinert møbelsnekring og programmering, og får utløp for kreativiteten min når to verdener møtes, sier han.

VEKSTAMBISJONER: – Om fem år skal folk over hele verden ha fått kjennskap til produktene våre, sier Kim Daniel Arthur. Foto: Anders Horntvedt

Ekte

(Mill. kr) 2020 2019
Driftsinntekter 6,6 5,3
Driftsresultat 0,1 0,3
Resultat før skatt 0,0 0,3
Årsresultat 0,0 0,3

Eier: Kim Daniel Arthur.