<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Industrikjempe kaster penger på biotekselskap – øyner børsnotering

Industriselskapet Borregaard vil kjøpe aksjer i biotekselskapet Alginor og sikre en eierandel på 25 prosent.

    Publisert 23. juli 2021 kl. 08.26
    Oppdatert 23. juli 2021 klokken 16.18
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 338 ord
    INVESTERER: Borregaard og adm. direktør Per A. Sørlie investerer i Alginor.  Foto: Borregaard

     

    Borregaard vil investere sammen med European Innovation Council Fund (EIC Fund) og den nåværende aksjonæren Hatteland Group, i et direkte tilbud om nye aksjer i det marine bioteknologiselskapet Alginor, ifølge en melding fra selskapet. 

    Budet vil utført i to deler, fra tredje kvartal 2021 til slutten av mai 2022, og det vil skaffe Alginor cirka 300 millioner kroner i frisk kapital. 

    – Vi ser at Alginor og Borregaard er en god match som kan sikre vellykket kommersialisering av teknologien og fremtidig notering av selskapet på Oslo Børs, sier Heidi Kakko, medlem av EIC-fondets investeringskomité.

    I en relatert transaksjon vil Borregaard erverve 337.100 aksjer i Alginor fra et selskap kontrollert av grunnlegger og adm. direktør i Alginor, Thorleif Thormodsen, som tilsvarer 25 prosent av hans aksjepost. 

    I tillegg planlegger Alginor en emisjon i løpet av høsten 2021 der detaljene vil bli kunngjort etterhvert. Etter at transaksjonene blir gjennomført vil Borregaard sikre 24,99 prosent av aksjene i Alginor, en total investering på cirka 144 millioner kroner. 

    Borregaard

     
    • Industrikonsern med hovedkontor i Sarpsborg. 
    • Produserer biokjemikalier basert på tømmer. 
    • Adm. dir. er Per Sørlie. 
    • Fikk nåværende selskapsform etter at konsernet ble skilt ut av Orkla og notert på Oslo Børs høsten 2012.

    Alginor

     
    • Norsk maritimt bioteknologisk selskap med base i Haugesund-regionen.
    • Utvikler fullt integrert og bærekraftig verdikjede basert på høsting og bioraffinering av den brune taren Laminaria hyperborea.
    • Alginor vil utvikle, produsere, markedsføre og selge opp til 12 tarebaserte ingredienser til globale markeder for bruk i farmasøytiske og ernæringsmessige produkter. 
    • Adm. direktør er Thorleif Thormodsen. 

    Direkte emisjon

    Utover den planlagte emisjonen i høst vil Alginor mellom mai 2022 og april 2024 utføre en ekstra rettet emisjon utelukkende til Borregaard. Emisjonen vil øke Borregaards eierandel til 35 prosent, som gir en ytterligere kapitalinnsprøytning på 126 millioner kroner. 

    Gjennom de nevnte transaksjonene har Alginor sikret seg nødvendig finansiering for å oppskalere bioraffinerikonseptet i Haugesund-området. 

    – Vi har fulgt Alginor som en tidlig investor i mer enn tre år. Selskapet har allerede vist imponerende fremgang, og vi er glade for å fortsette investeringene og støtte utviklingen og veksten av Alginor, sier Jacob Hatteland, medeier i Hatteland Group. 

    Transaksjonene er betinget av endelig godkjenning av Alginors generalforsamling.