<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker med venture-satsing i Bergen: – Vil doble antallet ansatte

Bare dager etter at Kjell Inge Røkkes Aker la frem planene for den nye virksomheten innen kapitalforvaltning kommer det mer detaljer om én av satsingene.

Publisert 9. nov. 2021
Oppdatert 9. nov. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord
VENTURE I BERGEN: Storeier og styreleder Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker lanserte nylig Akers satsing på kapitalforvaltning. En del av dette, Aker Venture, satser nå på å bygge opp et innovasjonssenter for industriell teknologi på Vestlandet. Foto: Iván Kverme

Tirsdag har Aker-konsernet Aker innkalt til pressetreff i Bergen for å presentere planene for et innovasjonssenter for industriell teknologi.

I sommer kjøpte Aker nemlig selskapet Prototech fra Norce, et av Norges største uavhengige forskningsinstitutter, og som hadde sitt utspring fra Christian Michelsen-instituttet i Bergen.

Nå bytter Aker navnet på selskapet fra Prototech til Clara Venture Labs, og lover en kraftig oppskalering av selskapet og prosjektene.

Satsingen skjer under Akers nye satsing på kapitalforvaltning, der de så langt har lansert Aker Private Equity, som skal ledes fra London, og Aker Venture.

Aker Venture ledes av tidligere investeringsdirektør i Aker, Martin Bech Holte, og det er under denne paraplyen Clara ligger.

– Ambisjonen er å utvikle ny industriell teknologi fra gode idéer til vekstselskaper. De første prosjektene fokuserer på brenselsceller for grønn skipsfart, pyrolyseteknologi for avfallshåndtering, 3D-printing, regenerative brenselsceller for romfart og industriskala produksjon av grafenoksid, sier Bech Holte, som også er styreleder i Clara.

I tillegg til omdøpingen av Prototech og vekstplanene der har Aker også kjøpt materialteknologiselskapet Abalonyx som driver med grafen, som skifter navn til LayerOne. Dette skal også bli en del av Clara.

Vil pøse inn store summer

Det står ikke på ambisjonene i det Aker nå har satt i gang:

– Vi har et mål om utvikle industrielle «unicorns». Det trenger verden nå, sier Bech Holte, med referanse til begrepet som brukes om gründerbedrifter som når en milliard dollar i markedsverdi.

Eksempler på dette er svenske Spotify og Klarna – og norske Cognite, som Aker er storeier i.

Under Clara er det nå fem satsinger, hvorav tre har fått sitt eget aksjeselskap så langt, forklarer Bech Holte.

– Det ene er Alma som skal levere høytemperatur-brenselcellesystemer for skipsfart. Det er et selskap vi skal investere flere hundre millioner i gjennom de kommende årene for å skalere, sier han og fortsetter:

– Det andre selskapet er LayerOne, der man skal vurdere en investeringsbeslutning på første fabrikk neste år. Der er det snakk om et tilsvarende investeringsbehov (som Alma, journ.anm.).

I tillegg er det 3D-printselskapet Additech som «ikke er like kapitaltungt» og to andre selskap. Et innen avfallshåndtering for oppdrett og et innen energilagring i romfart. De to siste er ikke kommet like langt i utviklingsløpet.

– Tanken og ønsket er å koble på ytterligere satsinger og miljøer, sier Bech Holte. 

– Hvor lang tid kan dere holder det gående før dere inviterer inn andre investorer?

– Vi har en plan om å gjøre det i løpet av neste år, sier Aker Venture-sjefen.

Vil doble antallet ansatte

– Gjennom det nye eierskapet og Akers industrielle virksomheter, åpnes et laboratorium som vil løfte oss til nye nivåer. Vi planlegger å doble antall ansatte til over 100 i løpet av kort tid.  I tillegg sikter vi mot å ansette flere hundre i industriselskapene som vi bygger opp, sier daglig leder Bernt Skeie i Clara.

– Clara sitter på interessante teknologier og ekspertise. Aker tilfører kapital, industriell kompetanse og aktivt eierskap i den kommersielle utviklingen, sier styreleder Martin Bech Holte i Clara.

Aker opplyser i en pressemelding at de gjennom Clara ønsker å videreføre selskapets satsing på teknologiutvikling til bruk i både verdensrommet og havet – satsing på brenselceller til grønn skipsfart og energilagring i verdensrommet nevnes spesielt.