<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjempehopp etter fransk milliontilskudd

Det hang et finansieringsspøkelse over Circa Group etter at storsatsingen ReSolute gikk på en kraftig kostnadssmell. Nå har en avgjørende brikke falt på plass.

Publisert 1. feb. 2022
Oppdatert 3. feb. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 582 ord
PRESTISJEPROSJEKT: Pandemi og flaskehalser gjorde Circa Groups ReSolute-prosjekt langt dyrere enn ventet. Nå har franske myndigheter strukket ut en hjelpende hånd. Circa Group

 

Det har ikke vært noen suksess på børs for Norske Skogs australske miljøsatsing Circa Group siden selskapet ble notert på Euronext Growth i mars 2021. 

Noe av det skyldes en kraftig budsjettsprekk og utsatt oppstart av nøkkelprosjektet ReSolute i nærheten av Carling i Frankrike, som varslet i midten av oktober i fjor. Da ble aksjen sendt ned nær 30 prosent på børs.

Tirsdag steg Circa Group 8,4 prosent etter at franske myndigheter har tildelt selskapet om lag 82 millioner kroner til utviklingen av ReSolute-fabrikken.

– I tillegg til at det er viktig å få finansiering, foretar de franske myndighetene en grundig tildelingsprosess, så vi opplever tildelingen av et såpass høyt beløp som et kvalitetstegn for ReSolute-prosjektet, sier finansdirektør Tone Leivestad i Circa Group.

Støtten er en del av France Relance-programmet, et initiativ som omfatter 100 milliarder euro for å relansere den franske økonomien og hjelpe landet tilbake på beina etter pandemien, ifølge børsmeldingen.

Avgjørende finansiering

Støtten er svært viktig for Circa Group, som har utviklet og tatt patent på en ny metode for produksjon av miljøvennlige biokjemikalier og løsemidler i kommersiell skala.

Etter at bioteknologiselskapet i oktober meldte at kostnadene på biokjemiprosjektet ville øke fra snaut 32 til 50-55 millioner euro og oppstarten ville forsinkes til tredje kvartal 2023, mente Pareto Securities at det var et klart finansieringsbehov – og til og med risiko for en emisjon.

Selskapet mente en emisjon var svært lite trolig, men at det heller utforsket andre muligheter for å tette gapet. Tilskuddet fra de franske myndighetene er dermed en avgjørende brikke som har falt på plass for selskapet.

FÅR FRANSK STØTTE: Finansdirektør Tone Leivestad i Circa Group. Circa Group

– Vi har tidligere kommunisert at vi jobber med ulike myndighetstilskudd og andre finansieringskilder, samtidig som at vi jobber med kostnadene i prosjektet, sier finansdirektør Tone Leivestad.

– I forhold til det finansieringsgapet vi indikerte da, vil tilskuddet mer eller mindre dekke dette, sier hun.

Leivestad sier at selskapet etter kostnadssmellen igangsatte en intensivert prosess med å detaljere endelig design og kostnader for ReSolute og konkludere i valg av de viktigste leverandørene.

– Det er en prosess som pågår, og vi bruker hvert fall hele første kvartal på arbeidet før vi kommer tilbake med mer informasjon.

– Godt over ventet

Pareto Securities har en kjøpsanbefaling og kursmål på 18 kroner, etter å ha kuttet kursmålet fra 30 kroner i november, hovedsakelig som følge av nettopp budsjettsprekken for ReSolute-anlegget.

Analytiker Carl Jørgen Flaen viser til at Circa Group har en kontantbalanse på rundt 47 millioner euro pr. tredje kvartal, i tillegg til snaut 5 millioner euro i bevilgninger fra EU. På toppen av dette er det ventet andre tilskudd på 2-5 millioner euro.

«Dermed er dette (tirsdagens tilskudd, red. anm) godt over ventet. Sammen med kostnadsinitiativer og muligens noe leverandørfinansiering, tror vi selskapet har tilstrekkelig med likviditet for å oppskalere ReSolute», skriver han.

Analytikeren skriver ellers at aksjekursen reflekterer en god del motvind, og at han forventer positive nyheter rundt både investeringsestimater og kommersielle salgsavtaler fremover.

Ned på jorden

Norske Skog er partner og storeier med en eierandel på rundt 26 prosent i Circa Group, etterfulgt av Saxo Bank og Circa Group med henholdsvis 24,8 og 14,6 prosent.

Circa Group hentet inn om lag 500 millioner da selskapet gikk på børs i mars i fjor, til en tegningskurs på 16,75 kroner. Norske Skog bidro selv med en tidel av emisjonsbeløpet.

Aksjen nådde en foreløpig toppnotering i slutten av april på 28,40 kroner. Siden har Circa-aksjen tikket nedover, og handles tirsdag ettermiddag til 7,79 kroner.