<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vant tilbake investortilliten

Quantafuel kan endelig slå fast at anlegget i Danmark fungerer. Markedet reagerte med å sende aksjen til himmels.

Publisert 28. mars 2022 kl. 07.21
Oppdatert 28. mars 2022 klokken 15.53
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 526 ord
QUANTAFUEL-SJEF: Lars Rosenløv kunne se Quantafuel-aksjen fly til himmels mandag. Foto: Iván Kverme

QFUEL

Trøbbel ved Quantafuels petromkjemiske anlegg i den danske byen Skive har ligget som en tungt teppe over aksjen. Aksjonærene kunne imidlertid trekke et lettelsens sukk mandag.

Aksjen skjøt opp 30 prosent, etter at selskapet meddelte at anlegget endelig prosesserer plast i henhold til selskapets interne krav.

– Vi har manglet å se er høy nok oppetid og kapasitet i en sammenhengende periode. Det er en problemstilling vi har jobbet systematisk med, og det er arbeid som vi nå høster fruktene av, sier konsernsjef Lars Rosenløv.

Viktig milepæl

 Rosenløv er selvsagt fornøyd med hva Quantafuel nå har oppnådd. Han påpeker samtidig at det fortsatt gjenstår mye arbeid for selskapet.

– Dette er et viktig gjennombrudd for selskapet og for kjemisk resirkulering. Poenget med proof of concept er å vise at anlegget fungerer, men i prosessindustri kan man alltid optimalisere anlegget, og det skal vi fortsette med, sier han.

Etter flere utsettelser har presset økt på Quantafuel. I februar kollapset selskapet på Oslo Børs etter at en mekanisk feil i brannkammeret på en av produksjonslinjene på Skive. Ikke lenge før hadde det nettopp blitt hentet 400 millioner kroner til ekspansjon.

Nå er det blitt gjort reparasjoner, og selskapet har fått anlegget til prosessere plast tilsvarende 16.000 tonn årlig. Det gir en oppetid på under 80 prosent, som er under det Quantafuel har sagt de skal klare for nye anlegg.

– Det er en del av utfordringene vi står overfor. Sånn er prosessindustri. Det er en stadig optimalisering. Det er en viktig digresjon at vi gjør en ting på Skive, og en annen ting er det vi tar med oss til nye anlegg, sier Rosenløv.

Quantafuel skal nå begi seg ut på oppgaven å bygge stadig flere prosesseringsanlegg.

– Vi er godt posisjonert til å bli en stor aktør, men først skal vi feire det vi nå har fått til, sier Rosenløv.

Riktig balanse

Quantafuel gjorde oppgraderinger på Skive i fjerde kvartal, og har etter det vært sikre på at teknologien fungerer. Nå mener selskapet at de har klart å balansere oppetid og kapasitet.

– Har dere tilpasset kriteriene for proof of concept underveis?

– Vi kjører de mengdene vi kjører, og med den oppetiden vi nå har, kan vi si at anlegget fungerer. Vi har manglet både oppetid og kapasitet, men det har vi fått til den siste uken. Så må vi jobbe videre mot full produksjon.

– Er dette de samme målene for proof of concept som da dere lanserte til Skive?

– Jeg kjenner til målene vi har lansert i dag, sier Rosenløv kryptisk.

– Har presset på selskapet om å levere proof of concept vært med på å bestemme kriteriene?

– Nei. Da hadde vi endret dem for lenge siden. Det har vært en problemstilling lenge og vi har vært tett på å nå målet mange ganger.

Nå som Quantafuel endelig kan si at konseptet på Skive fungerer, er neste mål å kunne komme med guiding for anlegget. Det vil komme på et senere tidspunkt, påpeker Rosenløv.

– Det er mye usikkerhet. Vi må fortsette å produsere på nivået vi er nå. Så har vi flere parametre for guiding. Det handler om å få linje 3 og 4 i produksjon. Det er mange forhold som gjør at det er vanskelig å si presist, sier han.