<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slo forventning

Orkla fikk et justert driftsresultat på 1.532 millioner kroner i første kvartal, mens analytikerne ventet 1.485 millioner kroner.

Publisert 5. mai 2022 kl. 07.01
Oppdatert 5. mai 2022 klokken 08.14
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 530 ord
GRUNN TIL Å SMILE: Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla kunne glede seg over økt omsetning og driftsresultat i første kvartal. Foto: NTB

 

Orkla la frem et justert driftsresultat på 1.544 millioner kroner i første kvartal, etter en vekst på 18,1 prosent. På forhånd ventet analytikerne et driftsresultat på 1.485 millioner kroner, ifølge TDN.

Topplinjen endte på 13.271 millioner kroner, tilsvarende en vekst på 15,4 prosent. Analytikerne spådde på forhånd en omsetning på 12.801 millioner kroner.

Merkevarevirksomheten til Orkla hadde en vekst på 13,4 prosent i kvartalet, mens den organiske omsetningsveksten var på 7,7 prosent. 

Størst fremgang hadde Orkla Food Ingredients og Orkla Foods som hadde en organisk omsetningsvekst på henholdsvis 21,1 og 7,2 prosent. Begge forretningsområder var positivt påvirket av gjenåpning i flere markeder etter strenge smitteverntiltak mot pandemien i første kvartal i fjor. 

– Unntakstilstand

Orkla Care hadde en organisk salgsvekst på 5,9 prosent, mens Orkla Confectionery & Snacks og Orkla Consumer Investments hadde en organisk tilbakegang i omsetningen på henholdsvis minus 1,1 og  minus 4,3 prosent.

– Vi er i en unntakstilstand, hvor situasjonen i Ukraina påvirker både tilgang til og priser på en rekke råvarer og innsatsfaktorer. I tillegg ser vi en kraftig økning i energipriser fra et allerede høyt nivå. En langvarig konflikt vil nok gi enda større usikkerhet og ubalanse i den globale vareflyten. For Orkla er det avgjørende å opprettholde en god leveringsevne og håndtere kostnadsøkninger, sier Nils K. Selte som ble utnevnt til ny konsernsjef i Orkla 11. april.

Ifølge ham blir strategien som ble kommunisert på Orklas kapitalmarkedsdag den 23. november i fjor fastholdt.

– Min rolle er å sørge for økt tempo, vekst og verdiskapning. For å nå våre mål vil vi gjøre justeringer på vår eksisterende organisasjonsmodell. Vår ambisjon er at våre selskaper skal ha tilstrekkelig selvstendighet og beslutningsmyndighet for å sikre fleksibilitet og hurtighet til å agere på de muligheter og endringer som dukker opp.

Orkla

(Mill. kr) 1. kv./22 1. kv./21
Driftsinntekter 13.271 11.503
Justert driftsresultat 1.532 1.297
Resultat før skatt 1.544 1.434
Resultat etter skatt 1.129 1.164

Åpner for salg

I forbindelse med avgangen til tidligere konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch, uttrykte storaksjonær og styreleder Stein Erik Hagen misnøye med aksjekursutviklingen til flere medier. De to seneste årene har Orkla-aksjen gitt en avkastning på minus 13,4 prosent.

– I tiden som kommer vil vi vurdere vår portefølje av selskaper og produkter. I større grad enn tidligere vil vi være åpne for salg, partnerskap eller børsnotering av virksomheter dersom vi finner det formålstjenlig, sier Selte.

Orkla rir høye kraftpriser innenfor forretningsområdet Hydro Power, som fikk et justert driftsresultat på 345 millioner kroner, mot 86 millioner kroner i fjor. Resultatet fra Hydro Power var betydelig høyere enn analytikernes estimat på 298 millioner kroner.

Økte råvarepriser

Justert resultat pr. aksje endte på 1,24 kroner for kvartalet, noe som var en nedgang på 2 prosent fra samme periode i 2021.

Konsekvensene på kort og lang sikt av krigen i Ukraina er uklare, skriver Orkla i kvartalsrapporten.

«En langvarig konflikt i Europa vil påvirke både tilgang og priser på råvarer og andre innsatsfaktorer. Den geopolitiske usikkerheten vil også kunne bidra til en ytterligere økning i energipriser fra et allerede høyt nivå samt gi økt usikkerhet og ubalanse i den globale vareflyten. Den allerede vanskelige situasjonen som følge av pandemien har blitt forverret på grunn av krigen i Ukraina og ført til ytterligere økninger i transportpriser, samt økt usikkerhet rundt råvaretilgang. Alle disse elementene forventes å påvirke Orkla negativt i 2022», heter det i rapporten.