<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elkem kutter produksjon

Elkem stenger ned to smelteovner i Norge for å selge strøm til «høyst attraktive» priser i markedet.

Publisert 19. des. 2022
Oppdatert 19. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 285 ord
KUTTER: Elkem, ledet av Helge Aasen. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

Elkem har besluttet å kutte produksjonen i Norge ved å stenge ned to smelteovner – én i Thamshavn og én i Rana – grunnet de høye strømprisene, går det frem av en børsmelding mandag. 

Strømforbruket i Elkem er sikret gjennom lange kontrakter, men en nedstengning av ovner gjør selskapet i stand til å skape høyere verdier ved å selge strømmen til høye priser i dagens marked.

– Vinn-vinn-situasjon

Selskapet understreker at beslutningen ikke har noen innvirkning på kunder eller ansatte.

– På kort sikt er dette en vinn-vinn-situasjon: Ved å redusere noe av produksjonen, kan vi optimere verdiskapning for Elkem og bidra til økt fleksibilitet i et stramt kraftmarked for husholdninger og bedrifter i Norge. Vi vil bruke denne tiden til å fremskynde vedlikehold og forbedringsarbeid på våre anlegg for å posisjonere oss for fremtiden, sier Elkem-sjef Helge Aasen i en kommentar.

Vil ha politisk handling

På lang sikt er Aasen derimot bekymret for hva dagens situasjon forteller om Norges evne til å sørge for konkurransedyktig kraft til husholdninger og bedrifter.

– Det bør ikke være mer lønnsomt å selge kraft enn å produsere kritisk materiale for det grønne skiftet. Vi ser et stort potensial i å utnytte Norges overskudd av fornybar vannkraft som et konkurransefortrinn for eksisterende og nye verdikjeder slik vi har gjort siden tidlig 1900-tall – men å sikre dette krever politisk handling, fortsetter han.

Kan stenge flere ovner

De to ovnene ventes å være stengt frem til tidlig i første kvartal 2023. Thamshavn-anlegget produserer i hovedsak silikon, mens Rana produserer ferrosilisium. 

Elkem har 12 ovner totalt i Norge, og selskapet skriver i meldingen at midlertidige begrensninger for å selge strøm kan bli relevant også ved andre anlegg – avhengig av markedsutvikling.