Toppjobber frister ikke

Et flertall takker nei til tilbud om å bli toppsjef. Her er flere grunner hvorfor.

2005 CEO CapitalT, en ny global undersøkelse utført av Burson-Marsteller i samarbeid med the Economist Intelligence Unit, viser at hele 60 prosent av næringslivslederne som deltok ikke ville valgt å bli toppleder selv om de fikk muligheten. 2005 CEO CapitalT, en ny global undersøkelse utført av Burson-Marsteller i samarbeid med the Economist Intelligence Unit, viser at hele 60 prosent av næringslivslederne som deltok ikke ville valgt å bli toppleder selv om de fikk muligheten. Motforestillingene står sterkest i Nord-Amerika og Europa, hvor hhv. 64 og 60 prosent ville takket nei. Det globale snittet er på 54 prosent.Det klart viktigste ankepunktet er ifølge en pressemelding den store arbeidsbelastningen og manglende mulighet til å balansere jobb og fritid. 64 prosent peker på dette. Andre årsaker er for mye fokus på kvartalsresultater, kontinuerlig stress og intenst offentlig søkelys på egen person.- Undersøkelsen forteller alt om hvilket press dagens toppledere opplever. Spesielt gjelder dette ledere i børsnoterte selskaper og i internasjonale selskaper, sier Burson-Marstellers Norden-sjef Claus Sonberg.De som vil bli toppleder oppgir først og fremst muligheten til å løse komplekse problemstillinger, evnen til å ha direkte påvirkning på bedriften og tilfredsstillelsen ved å få egne ideer implementert som de viktigste årsakene. - Alle selskaper er i dag avhengige av talentfulle, etiske og troverdige ledere. Motviljen blant mange erfarne ledere mot å akseptere toppjobben er en økende utfordring både for enkeltselskaper og for næringslivet og samfunnet generelt. Gode ledere er avgjørende for selskapers omdømme, sier Sonberg.