Taper penger på å jobbe

De to psykisk utviklingshemmede brødrene Glenn og René Kuven bor vegg i vegg. De har lik uføretrygd, lik husleie og deler miljøarbeider. Men Glenns jobb fører til at han har mindre å rutte med enn broren.

Scanpix / Scanpix
Arbeidsliv

Glenn Kuven tjener drøyt 33.000 kroner i året på Proservice, en vernet bedrift der arbeidet hans består i å pakke bokklubbøker. Jobben fører til at han betaler dobbelt så mye skatt som broren, at han mister bostøtten på 21.600 kroner årlig - og at han betaler 6.000 kroner i året for miljøarbeideren som broren betaler 1.800 kroner for. Dessuten har Glenn bussutgifter på 6.600 kroner, mens René sykler til det kommunale dagsenteret.Dermed har René i praksis 12.000 kroner mer å rutte med i året enn sin heltidsarbeidende bror, skriver Stavanger Aftenblad.Det er moren Rigmor som fører regnskapene for sønnene, og det var hun som til sin overraskelse oppdaget at Glenn plutselig kom langt dårligere ut enn René etter at han fikk seg jobb.- Jeg trodde jo at det ville lønne seg for Glenn å jobbe. Men faktum er jo at både han og Proservice hadde tjent på at han jobbet gratis. Eller at han hadde sittet hjemme, sier moren.Rådmann Tore Sirnes i Sandnes kommune har satt staben sin på saken.- Dette virker svært urimelig, direkte demotiverende og er stikk i strid med ordningene vi ønsker i arbeidslivet, mener Sirnes, som varsler en henvendelse fra kommunen til departementet. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv