Prestisjeskoler gir stipend likevel

- Dette burde departementet vært ute med langt tidligere. Studentene søker jo utenlands opptil ett år før de begynner, sier ANSA-president Anders Fjelland Bentsen til HegnarOnline om den positive overraskelsen for utenlandsstudenter.

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Arbeidsliv

I begynnelsen av februar omtalte vi Kunnskapsdepartementets endringer i Lånekassens tilleggstipendliste for utenlandsstudier fra høsten 2008. Blant endringene var at dyre og kvalitetstunge læresteder som britiske King's College og City University, med den høyt anerkjente CASS Business School, røk ut.Men nå har departementet likevel bestemt at utdanning ved lærestedene som egentlig falt ut av listen, likevel skal bli støttet med tilleggsstipend for skoleåret 08/09. I tillegg til King's College og City University snakker vi da om University of Nottingham og Queen's University Belfast.Dette begrunnes med at publiseringen av den nye tilleggsstipendlisten ble forsinket, og at derfor mange allerede har søkt om opptak til skoler i utlandet på bakgrunn av forrige liste. For neste skoleår vil det selvfølgelig også bli gitt tilleggsstipend ved lærestedene som er nye på listen. Tilleggsstipendlisten for studier i 08/09 omfatter derfor syv skoler mer enn i inneværende studieår.Listen over britiske læresteder med rett til tilleggstipend i 2008/09 finner du her. Mer om tilleggsstipendordningen finner du her.- Burde vært ute langt tidligereEr dere overrasket over denne kuvendingen fra departementet?- Ja, dette var en overraskelse, men en positiv en. Det er positivt at de ser fornuften i ikke å gå gjennom med dette. Men de burde vært ute med dette langt tidligere. Studentene søker jo utenlands opptil ett år før de begynner, sier ANSA-president Anders Fjelland Bentsen til HegnarOnline.Viser dette at norske myndigheter i større grad har innsett verdien av kompetansen norske studenter kan få i utlandet?- Vi kan jo håpe, men det må klarere signaler til, sier Fjelland Bentsen, og legger til at han avventer stortingsmeldingen om internasjonalisering av utdanning. Denne er ventet til høsten.400.000 i studielånAntallet studenter som tar en hel grad i utlandet har falt i flere år, og er nå på sitt laveste på ti år. ANSA-presidenten håper at stortingsmeldingen kan legge et grunnlag for å snu denne trenden, som har vært mest negativ i landene med høye skolepenger.- De må komme med konkrete tiltak, som å styrke studiefinansieringen. Lånebyrden er veldig høy, særlig blant de som må ut med skolepenger. En bachelor-grad i Storbritannia og USA koster rundt 400.000 i studielån, avslutter Fjelland Bentsen overfor HegnarOnline.

Nyheter
Politikk