Det var under den årlige Kristine Bonnevie-forelesningen ved Universitetet i Oslo tirsdag at Tora Aasland (SV) bekreftet at øremerking av stillinger for kvinner i akademia skal inn i statsbudsjettet for 2009, skriver forskning.no.Aasland fastslo at vi fremdeles har en lang vei å gå når det gjelder kvinners likeverdige deltakelse i akademia, spesielt innen naturvitenskapene og de teknologiske fagene.- Vi brukte øremerking som virkemiddel fra 1990-tallet, og jeg tror det er mye av grunnen til at vi så mange kvinner i postdoktorstillinger da ordningen ble avviklet i 2003. Jeg håper øremerkingen vil bli sett på som et nyttig verktøy for institusjonene, sier hun.Ordningen med øremerking ble avsluttet fordi den ble dømt i strid med EØS-avtalen. Det var øremerking av professorater EFTA-domstolen slo ned på, og derfor er det de midlertidige stillingene, som Ph.D.- og postdoktorstillinger, ministeren nå vil satse på.Aasland sier regjeringen samtidig jobber for å få EU til å oppheve forbudet mot å øremerke professorater for kvinner. (©NTB)