EUs toppsjef ut mot bonuser

Dagens kjempesummer får bankfolk til å ta unødvendige sjanser, mener han.

Foto: Finansavisen
Arbeidsliv

EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso slutter seg til kravene om et tak på hvor mye banksjefer kan motta i bonus.Barroso sa i et intervju med den tyske avisen Hamburger Abendblatt lørdag at bankene bør sørge for et system som «temmer griskheten etter rask profitt og ikke belønner feilgrep». EU-kommisjonen skal til våren granske forslag om regler på området, varslet han.- Det vi opplever, er ofte rene skandaler. Vi ser en privatisering av fortjenestene og en sosialisering av tapene, framholdt Barroso med henvisning til at staten flere ganger har måttet redde kriserammede banker med skattebetalernes penger.- Overdrevne bonusutbetalinger forleder ledere i finanssektoren til å ta uansvarlig store sjanser. Følgene ser vi nå, i den internasjonale finanskrisen, fortsatte han og stemplet praksisen med kjempebonuser som «etisk uholdbar».Den globale finanskrisen har brakt bonuser høyt opp på den politiske dagsordenen. USAs president Barack Obama og flere europeiske toppledere har tidligere kritisert kjempebonusene som mange banksjefer får utbetalt på toppen av en allerede solid lønn. (©NTB)

Nyheter
Politikk